Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Leiden mogelijk eerste vuurwerkvrije stad van Nederland
#1
Een ruime meerderheid in de Leidse raad voelt wel voor een zo goed als vuurwerkvrije stad. Dat bleek gisteravond tijdens een vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. In plaats van consumentenvuurwerk zou er dan mogelijk een groot feest tijdens de jaarwisseling georganiseerd kunnen worden bij de Lammermarkt. Inclusief centrale vuurwerkshow. Binnen een paar jaar kan het al zover zijn. De raad gaat nadenken over een stappenplan.

Waar het geld, naar schatting zo’n 55.000 euro, voor zo’n centraal vuurwerk vandaan moet komen is nog niet duidelijk. “In de portefeuille veiligheid is zo’n bedrag niet vrij beschikbaar”, wist burgemeester Lenferink. “Maar als we dit met z’n allen willen vinden we daar wel een oplossing voor.”

Een centrale viering komt er op z’n vroegst volgend jaar. En veel partijen willen dat samen laten gaan met de eerste stappen op weg naar een stop op de verkoop van consumentenvuurwerk. “Anders krijg je alleen maar meer vuurwerk”, zo vond SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen. Fractievoorzitter Martine van Schaik van de Partij voor de Dieren viel hem bij en ook GroenLinks, D66, de ChristenUnie en de PvdA sloten zich daarbij aan. Raadslid Abdel Jermoumi van die laatste partij hield een pleidooi om eerst stoppen met verkoop van knalvuurwerk. “Het is gewoon gevaarlijk. Nederland is er wel klaar mee. laten we er in leiden een start mee maken.”

Het CDA is wel voor een centrale show, maar wil geen vuurwerkvrij Leiden. Wil moet volgens duoraadslid Jonathan Provoost harder worden opgetreden tegen illegaal vuurwerk. De VVD wil geen vuurwerkshow die wordt betaald met belastinggeld van de Leidse burgers, zo betoogde raadslid Tom Leest.

Burgemeester Lenferink toonde zich gelukkig met de vuurwerkdiscussie: “Hier gaat het naar toe de komende jaren. We hebben wel ook aantal fervente vuurwerkliefhebbers en we weten niet precies hoe mensen reageren op een verbod. Beginnen met een verbod op knalvuurwerk is volgens Lenferink geen goed idee: “De meeste slachtoffers vallen juist door siervuurwerk, zoals vuurpijlen die alle kanten op schieten.”
Wanneer Leiden precies vuurwerkvrij kan zijn weet niemand. Ook Lenferink niet. “We zouden de eerste gemeente in Nederland zijn die deze stap maakt.”

BRON
[-] The following 1 user says Thank You to Robin for this post:
  • Pyrotoro
Antwoord }
#2
als er een schaap over het hek is...
[-] The following 1 user says Thank You to Palm Tree for this post:
  • Robin
Antwoord }


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  In najaar besluit over vuurwerkvrije zones Robin 0 26 13-07-2018 om 17:34
Laatste bericht: Robin
  Handhavers mogelijk ingezet tijdens jaarwisseling Den Haag Robin 0 24 13-07-2018 om 17:33
Laatste bericht: Robin
  Geen vuurwerkverbod of vuurwerkvrije zones in Apeldoorn Robin 1 55 06-07-2018 om 13:14
Laatste bericht: oerendhard
  Mogelijk toch bus- en treinvervoer tijdens de jaarwisseling Robin 0 184 01-02-2018 om 13:09
Laatste bericht: Robin

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen: 1 gast(en)