AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gemeentes in de regio houden hun kruit droog
#1
VUURWERKOVERLAST De gemeentelijke strijd tegen vuurwerkvandalis­me en overlast blijft vooral bij het oude.

Gemeenten in de regio Amersfoort nemen voor oud en nieuw nauwelijks nieuwe maatregelen tegen vuurwerkoverlast, hoewel de helft van de bevolking intussen voor een vuurwerkverbod of afsteekvrije zones is.


In Amersfoort wordt, net als bij vorige jaarwisselingen, alleen het gebied rond het Meander Medisch Centrum als vuurwerkvrij bestempeld. Soest wijst voor het vierde jaar twee gebieden aan waar tijdens de jaarwisseling niet mag worden afgestoken: aan en rond de Smitsweg en bij zorgcentra als Molenschot aan de Dalweg. Het verbod, van 29 december tot en met 1 januari, leidde volgens Soest tot een daling van de overlast. Woudenberg, dat in het verleden veel ongeregeldheden en vuurwerkvandalisme beleefde, stelt vijf vuurwerkvrije zones in, rond basisscholen en een verzorgingstehuis.


Een gemeente als Nijkerk stelt geen verbodsgebieden in. Leusden verbiedt op basis van de APV in beginsel het afsteken van rotjes en pijlen bij scholen, verzorgings- en verpleegtehuizen, tankstations, panden met rieten daken, veehouderijen, winkelcentra en bruggen.


De politie vindt de instelling van vuurwerkvrije zones onwerkbaar, zo liet een woordvoerder eerder weten. ,,Het is voor agenten onmogelijk om in het heetst van de strijd te zien voor welke straat een verbod geldt en voor welke niet.’’


Volgend jaar maakt minister van justitie Grapperhaus het door aanpassing van het landelijke Vuurwerkbesluit mogelijk dat gemeenten op hun hele grondgebied vuurwerk kunnen verbieden. Recent onderzoek van I&O Research wijst uit dat 48 procent van de Nederlanders een algeheel vuurwerkverbod steunt. Eén op de vier ondervindt tijdens oud en nieuw ernstige overlast en een groeiend aantal is voor verdere beperking van afsteektijden. Een stad als Hilversum staat inmiddels in het hele centrum geen vuurwerk meer toe. En Amsterdam laat onderzoeken of een totaalverbod wordt gedragen door de hoofdstedelingen.


Advies
Maar de regiogemeenten houden hun kruit droog. Burgemeester Metz van Soest staat wel achter een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om een landelijk verbod uit te vaardigen op zwaar knalwerk en pijlen. ,,Maar een vuurwerkverbod voor heel Soest wordt zonder algeheel landelijk verbod niet te handhaven

[/url]In Amersfoort wordt met een vuurwerkdetectiesysteem gewerkt. Overlast kan zo gemeten worden. © Saskia Berdenis van Berlekom
In regiogemeenten klinkt weinig bijval voor een gemeentelijk verbod. Amersfoort heeft nog geen oordeel. ,,Dat is eventueel te zijner tijd aan de gemeenteraad.’’


Nijkerk zegt een compleet afsteekverbod niet te overwegen. En een Leusdense woordvoerder laat weten dat ‘bij breed draagvlak in de samenleving de politiek daarover eventueel een besluit moet nemen’.


Zolang er landelijk geen ‘algeheel vuurwerkverbod’ wordt afgekondigd, blijft ook Woudenberg ‘het vuurwerk beschouwen als het inluiden van het nieuwe jaar, verspreid door het dorp, in eigen buurt of straat. We willen vooral inzetten op communicatie met de bewoners om ze bewust te maken van de risico’s en op voorlichtingscampagnes op scholen.’


24 buurtvaders zijn tijdens de jaarwisseling op pad in de wijken De Koppel en Schuilenburg om ongeregeldheden te voorkomen.
Ze werken de hele avond en nieuwjaarsnacht samen met wijkagenten, politie, handhavers en jongerenwerkers. Vorig jaar wierp deze strategie vruchten af. In tegenstelling tot voorgaande jaarwisselingen verliep de laatste oud en nieuw relatief rustig. 
De focus zal op de Koppel en met name de buurt aan en rond de Meridiaan liggen, zegt coördinator van de buurtvaders, Mohamed Boulahrouz van organisatie Indebuurt033. ,,Daar zijn vijftien vaders actief.’’ 
Maar ook op het Euterpeplein en omgeving, waar het voorgaande keren uit de hand liep, zijn buurtvaders om toezicht te houden. Vooraf ondergaan de vaders een training van politie en brandweer hoe ze moeten optreden bij brand of vandalisme. Op 11 december worden ze gezamenlijk gebriefd. ,,Het is zaak de jongens goed te benaderen. De vaders komen zelf uit de wijken en kennen alle jongens. Die hebben respect voor ze.’’

Ruim de helft van de ondervraagden in het recente onderzoek van I&O verwacht dat een centrale vuurwerkshow en gebiedsverboden vandalisme en overlast kunnen beteugelen. De Stichting Maatschappij en Veiligheid van voorzitter Pieter van Vollenhoven heeft bij onderzoek vastgesteld dat zich in gemeenten met professionele vuurwerkshows in combinatie met vuurwerkvrije zones minder vernielingen en geweld voordoen.

Amersfoort wil volgend jaar zo’n centrale vuurwerkshow organiseren, besloot de gemeenteraad onlangs. Het is de enige gemeente in de regio die dit doet. Landelijk hebben gemeenten ook weinig animo getoond voor zo’n gemeentelijk vuurwerkfestijn.

De gedachte is dat liefhebbers van zo’n show zelf geen vuurwerk meer afsteken. Amersfoort organiseert de vuurwerkshow niet zelf, maar benadert professionele vuurwerkbedrijven. ,,We gaan eerst onderzoeken wat de mogelijkheden en kosten zijn en de gevolgen voor de inzet van hulpdiensten als brandweer, politie en handhavers’’, laat woordvoerster Leonie Scholten weten. 
Een show legt op voorhand nogal wat beslag op de capaciteit van de politie die tijdens de jaarwisseling de handen al vol heeft. Amersfoort gaat onder meer bij andere gemeenten na of een vuurwerkshow leidt tot minder afsteken van vuurwerk. Naar verwachting wordt het voorstel voor de vuurwerkshow van het volgende oud en nieuw komend voorjaar door de lokale politiek besproken.
Als enige gemeente in de regio maakt Amersfoort gebruik van het vuurwerkdetectiesysteem dat vorige week weer in werking is gesteld. Aan de hand van een netwerk van akoestische meters detecteert het systeem nauwkeurig waar vuurwerkknallen vandaan komen. Agenten of handhavers kunnen op een app de plek zien. ,,Tot veel aanhoudingen leidt het niet, maar handhavers of jongerenwerkers kunnen wel jongeren traceren en ze aanspreken.’’

Nieuwland en Vathorst
Het systeem wordt voor het vierde jaar ingezet in de wijken Nieuwland en Vathorst. In die relatief jonge wijken doet zich al enkele jaren de meeste vuurwerkoverlast in de stad voor. In 2015, toen de gemeente tussen 1 november en begin januari 86 meldingen kreeg, kwamen er 16 uit Vathorst en 8 uit Nieuwland en kwamen de overige verspreid uit de stad. Van de 112 meldingen in 2016 kwamen de meeste uit Vathorst (20), Nieuwland (20) en het Soesterkwartier (19). In het daaropvolgende jaar werden 23 knallen of vuurwerkvernielingen uit Vathorst gemeld en 18 uit Nieuwland.
Amersfoort zet daarnaast al jaren in op intensieve samenwerking en voorbereiding door gemeente, politie en jongerenwerk. ,,Dat begint al na de zomer’’, zegt Scholten. In de aanloop naar oud en nieuw worden preventieve gesprekken gevoerd met jongeren, worden vuurwerklessen op scholen gegeven en geven wijkagenten en handhavers straatvoorlichting over de risico’s van bijvoorbeeld illegaal vuurwerk.
In vrijwel de gehele regio worden afvalbakken, glasbakken en kledingcontainers afgesloten of verwijderd. Ook los straatmateriaal wordt weggehaald, hekwerken worden vastgezet. In Amersfoort gaan brieven naar honderden scholen, aannemers en sportclubs met tips om vernielingen te voorkomen.[url=https://www.ad.nl/amersfoort/gemeentes-in-de-regio-houden-hun-kruit-droog~ae6f1fe5/74008686/][img=0x100]https://images3.persgroep.net/rcs/FhGzIraewGQ1c32HkKg6gOZyJ-o/diocontent/74008686/_fitwidth/694/?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9[/img]Voorgaande jaren werden in Amersfoort vreugdevuren ontstoken op de Verdiweg in de wijk Randenbroek, de Coninckstraat in Kruiskamp, de Wagenwerkplaats in het Soesterkwartier en de Miereveldstraat in Leusderkwartier. ,,Er zijn tot dusverre nog geen vergunningen aangevraagd.’’
Vuurstokers hebben in Nijkerk geen vergunning nodig, maar moeten zich wel aan een reeks veiligheidsregels houden en de resten opruimen. In Soest worden geen vreugdevuren toegestaan. Carbidschieten mag in beide gemeenten. In Nijkerkerveen is er op oudjaarsdag een traditionele carbidschutterij die veel bekijks trekt. Amersfoort kent carbidschutters in Vathorst, bij de Boerderijboulevard-Verbindingsweg.
Woudenberg houdt als enige een centraal feest om ‘de jeugd van de straat te houden’, De Tent 2.0.


BRON
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Veel meldingen vuurwerkoverlast regio Heiloo Robin 5 266 04-12-2018 / 11:33
Laatste bericht: Fausto
  Vuurwerkoverlast in de regio wordt steeds meer Robin 0 158 03-12-2018 / 21:28
Laatste bericht: Robin

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Gemeentes in de regio houden hun kruit droog00