AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Justitie wil hoofdverdachten van rookpotten-actie bij PSV-Ajax maanden in cel
#1
Tegen de hoofdverdachten van het rookpotten-incident tijdens de thuiswedstrijd vorig jaar van PSV tegen Ajax zijn bij de rechtbank celstraffen van respectievelijk 8 en 12 maanden geëist. Door de potten ontstond er dikke, zwarte rook die voor veel paniek zorgde bij andere supporters op de tribune.

Justitie heeft de rechtbank gevraagd om de overige verdachten die betrokken waren bij de actie een maximale werkstraf van 240 uur op te leggen.

Family-corner
De rookpotten werden afgestoken tijdens de Eredivisie-topper tegen Ajax op 23 april 2017. Het Philips Stadion vulde zich vervolgens met dikke, zwarte rookwolken die voor de nodige paniek zorgden. De rook steeg met name op richting de zogeheten family-corner, waar veel gezinnen met kinderen zaten. Tientallen bezoekers kregen last van ademhalingsproblemen, prikkende ogen en hoofdpijn en meldden zich bij de EHBO.
“We konden niet zien of er brand was of dat het alleen om rook ging. Ik wilde maar één ding en dat was zo snel mogelijk weg”, beschrijft een vrouw in een voorgelezen verklaring de paniek. Ze was samen met haar zoon aanwezig bij PSV-Ajax. “Sindsdien ziet ik niet lekker meer op de tribune bij wedstrijden. Als er flares worden afgestoken, maak ik me al klaar om te vluchten. Die angst hebben ze me bezorgd.”

Verstopplek
Het ging in totaal om 15 rookpotten van Oost-Europese makelij. De Nuenense hoofdverdachte, Tom H. (30) smokkelde die samen met een plaatsgenoot mee het stadion in en verstopte ze in het supportershome op het damestoilet. In het hokje even de plafondplaten oplichten was voldoende voor het vinden van een goede verstopplek. In de rust werd het vuurwerk weer tevoorschijn gehaald en uitgedeeld.
H. zag het allemaal gebeuren, maar was niet diegene die de actie coördineerde. Die potten waren ook niet van hem, hij had opdracht gekregen om ze het stadion in te krijgen. Van wie? “Van iemand in een café op Stratumseind”, is het enige wat hij daarover kwijt wil. “Ik beroep me verder op mijn zwijgrecht. Het is in het voetbal een ongeschreven regel dat je elkaar niet verraadt. Als je dat doet, krijg je de eerst volgende keer als je in het stadion bent een klap voor je kop.”

Bewakingsbeelden
Op bewakingsbeelden in het supportershome, die tijdens de zitting worden getoond, zijn de twee Nuenenaren goed te zien. Ze wenken andere supporters richting het damestoilet waar de tas met rookpotten inmiddels om het hoekje staat. Vervolgens is het wachten op de 50e minuut van de wedstrijd. Opnieuw zijn er beelden, ditmaal van de tribune.
Daar wordt precies op het afgesproken tijdstip een spandoek uitgevouwen. Het is het ideale moment voor de verdachten om ongezien het vuurwerk aan te steken. Al slaagt niet iedereen daar in. Voor een paar mannen heeft het dan ook weinig zijn om hun betrokkenheid te ontkennen. Van hoofdverdachte H. is niet te zien of hij van onder het spandoek iets aansteekt. Logisch, zegt hij zelf, hij heeft ook niks aangestoken.

Opscheppen
Daar gelooft de Officier van Justitie niks van. Ze wijst op het filmpje van een teamgenoot van H. die vanaf de overkant van het stadion de rookwolken met zijn telefoon filmde en roept: ‘Tommie, heeft niet gelogen.’ “Hij heeft van tevoren dus op liggen scheppen over actie, maar doet nu of hij niks van de werking van de rookpotten wist. Alle verdachten proberen hun rol te beperken tot wat op beelden is te bewijzen.”
De officier wijst bij de actie vooral op het gevaar van paniek: “In deze tijd waarin mensen bang zijn voor terroristische aanslagen op plekken met veel mensen, kan de paniek snel toeslaan. Dat is hier ook gebeurd. Het is een wonder dat er geen ernstige gewonden zijn gevallen door verdrukking. Vooral omdat het vak dat het hardst werd getroffen een vak was met veel kinderen. En zij zijn het meest kwetsbaar om onder de voet te worden gelopen.” 

Gevangenisstraf
Tegen de Nuenense hoofdverdachte eiste de Officier van Justitie een  straf van 12 maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk. Zijn handlanger wacht als het aan de officier ligt een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Tegen de twee overige verdachten die maandag in de rechtbank verschenen, zijn werkstraffen van 240 uur geëist.
Dinsdag verschijnen nog eens drie verdachten voor de rechter, van een achtste verdachte is nog niet bekend wanneer de zitting is.BRON
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

  


Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Justitie wil hoofdverdachten van rookpotten-actie bij PSV-Ajax maanden in cel00