AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Opinie: Straf voor 'nuttig journalistiek werk'?
#1
[Afbeelding: B881396138Z.1_20180920133929_000+GLK12GF4A.1-0.jpg]


Rob Mulder wordt ten onrechte vervolgd voor het maken van een item over illegaal vuurwerk betogen zijn advocaten. De nadruk op de fouten die hij maakte, leidt af van de kern van de zaak. Dat vinden advocaat Niek Heidanus en student-stagiaire Mariska Baas, die Mulder bijstaan.


Tijdens de jaarwisseling van 2016 en 2017 raakt een 54-jarige man uit Meppel zwaargewond bij het afsteken van illegaal vuurwerk. Korte tijd later overlijdt hij aan zijn verwondingen. Uit onderzoek naar diezelfde jaarwisseling door VeiligheidNL is gebleken dat maar liefst 25 procent van het geregistreerde vuurwerkletsel wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk. Een zorgelijk percentage. Illegaal vuurwerk is dan ook een ‘hot item’ voor de media. Zo was er landelijk aandacht voor dit thema bij RamBam en PowNews. Ook op regionaal niveau is door RTV Drenthe en Rob Mulder (destijds journalist van RTV Noord) aandacht besteed aan het onderwerp.

Misstand
Net als de andere reportages draagt het nieuwsitem van Mulder bij aan het maatschappelijk debat over het gevaar van illegaal vuurwerk en toont het aan hoe gemakkelijk dit vuurwerk kan worden verkregen. Dit benadrukt de ernst van de situatie en de noodzaak om deze aanhoudende misstand opnieuw aan de orde te stellen.

Ophef
De reportage van RTV Noord en Rob Mulder heeft veel aandacht gekregen in de (sociale) media. De ophef is niet ontstaan over de principiële en cruciale vraag of het niet schokkend is dat een journalist in ons land hiervoor wordt gearresteerd en vervolgd. Nee, de ophef is met name ontstaan over de rommelige reportage en het onhandige gedrag van Mulder. Hij had na de reportage op verzoek van de vuurwerkhandelaar (en ter bescherming van zijn bron!) bevestigd dat het om dummies ging en had verder een doosje vuurwerk van de vuurwerkhandelaar meegekregen. Dat dit journalistiek onzorgvuldig was, behoeft geen betoog.

Illegaal
Uiteindelijk heeft Mulder er voor gekozen om zichzelf met de twee stuks illegaal vuurwerk bij de politie aan te geven en zijn reputatie als journalist zuiver te houden, namelijk dat hij wel degelijk illegaal vuurwerk van een onbekende derde had gekregen en in de omstreden reportage had gebruikt.

Transactievoorstel
Recentelijk heeft Mulder een transactievoorstel van het Openbaar Ministerie (OM) gekregen omdat hij (die twee stuks) illegaal vuurwerk voorhanden heeft gehad. Gelet op de functie van Rob Mulder als journalist en de noodzakelijke vrijheid van (journalistieke) meningsuiting is dat dubieus. Het is een nodeloze belemmering voor de belangrijke rol die de journalistiek als publieke waakhond vervult.
Naar onze mening heeft Rob Mulder met de redactie van RTV Noord een welbewuste keuze gemaakt om illegaal vuurwerk te bemachtigen om zo de grote gevaren van illegaal vuurwerk in de noordelijke regio (en het gemak waarmee het gekocht kan worden) inzichtelijk te maken. Het achterliggende doel van zo’n reportage is natuurlijk dat vuurwerkongevallen hiermee voorkomen kunnen worden. Alleszins een belangrijk streven.

Grenzen
Wat ons betreft is het noodzakelijk om bij het maken van een dergelijk nieuwsitem de grenzen van de wet op te zoeken. Zou dit immers niet mogen, dan zou de reportage inhoudelijk geen relevante en overtuigende informatie bevatten. Er stonden redelijkerwijs geen andere mogelijkheden ter beschikking dan het plegen van een strafbaar feit. Het doel heiligt in deze het middel.

Laks
Benadrukt dient te worden dat de overheid al heel lang een laks beleid voert ten aanzien van de handel en het transport van illegaal vuurwerk. De laatste jaren lijkt de situatie alleen maar erger te zijn geworden, daar vanuit Polen en delen van Duitsland veel pakketten illegaal en gevaarlijk vuurwerk (via postbodes en derden!) naar Nederland worden verzonden. Zoals aangegeven kan illegaal vuurwerk ernstige schade en zwaar letsel veroorzaken. Goede media-aandacht voor dit thema blijft essentieel en nuttig.

Lacune
Daarnaast is met de reportage benadrukt dat het voor een burger verboden is om illegaal vuurwerk bij de politie te bezorgen. Het werd Rob Mulder met de redactie van RTV Noord door de politie uitdrukkelijk verboden de twee stuks vuurwerk bij haar af te geven. Als een vader zwaar illegaal vuurwerk aantreft op de slaapkamer van zijn zoon, dan kan hij dus geen kant op. Als het vuurwerk bij de politie wordt ingeleverd, word je voor het OM een verdachte. Het is een lacune in de Nederlandse wet.

Willekeur
Opmerkelijk is ook dat andere journalisten niet zijn vervolgd voor vergelijkbare landelijke en regionale reportages. Dit toont een onaanvaardbare ongelijkheid en willekeur aan van de zijde van het OM. Rob Mulder heeft zonder meer gerechtvaardigd gehandeld en tezamen met de redactie van RTV Noord een zorgvuldige belangenafweging gemaakt. Niet voor niets heeft Mulder daarom afgelopen week weloverwogen het transactievoorstel van het OM geweigerd. Wordt vervolgd.BRON
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot Palm Tree 6 1,293 11-01-2019 / 19:59
Laatste bericht: Pyrokegel
  Inspectie keurt drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goed Arjan 20 789 02-01-2019 / 10:43
Laatste bericht: Pyrokegel
  We trekken dit jaar extra veel geld uit voor vuurwerk Robin 3 345 28-12-2018 / 06:27
Laatste bericht: Robin
  Al bijna 15.000 meldingen op meldpunt voor behoud vuurwerktraditie Robin 5 357 25-12-2018 / 04:38
Laatste bericht: Pyrokegel
  Veenendaal sluit depodogs af uit vrees voor vuurwerkvandalisme Robin 1 209 21-12-2018 / 22:37
Laatste bericht: Pyrokegel
  Vuurwerkactie voor voorkomen slachtoffers in Nijkerk Robin 0 176 21-12-2018 / 21:28
Laatste bericht: Robin
  Tv-makers krijgen geldboete voor invoer en opslag van zwaar illegaal vuurwerk patrick ouwehand 1 196 19-12-2018 / 02:09
Laatste bericht: Pyrokegel
  Explosieve Opruimingsdienst opgeroepen voor kilo's illegaal vuurwerk Robin 2 216 15-12-2018 / 11:35
Laatste bericht: patrick ouwehand
  ChristenUnie/SGP en GroenLinks in Gorinchem openen meldpunt voor overlast door vuurwe Robin 0 157 15-12-2018 / 10:16
Laatste bericht: Robin
  Tientallen gemeenten voor verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk Robin 0 156 13-12-2018 / 22:37
Laatste bericht: Robin

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Opinie: Straf voor 'nuttig journalistiek werk'?00