AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vrees voor vuurwerktoerisme in Zuidoost-Brabant
#1
[Afbeelding: ?appId=21791a8992982cd8da851550a453bd7f&quality=0.9]

EINDHOVEN - Een vuurwerkverbod voor de jaarwisseling? De minister schoof deze hete aardappel onlangs door naar de gemeenten. In Zuidoost-Brabant voelen die er weinig voor om dit lokaal te regelen. 

Vuurwerk afsteken rond oud en nieuw zorgt er nauwelijks voor overlast, een lokaal verbod is niet te handhaven en bovendien zouden eerst de inwoners geraadpleegd moeten worden. Om deze redenen zien vrijwel alle gemeenten in Zuidoost-Brabant voorlopig niets in een lokaal algeheel vuurwerkverbod. Ook is er vrees voor vuurwerktoerisme als gemeenten op eigen houtje lokaal gaan verbieden.
Geen besluit nog
Minister Ferdinand Grapperhaus liet onlangs weten dat het wel of niet instellen van een verbod straks aan de gemeenten zelf is. In de regio wordt er, op Geldrop-Mierlo na, nog nergens een dergelijk verbod overwogen. Zestien van de 22 gemeenten in Zuidoost-Brabant reageerden op vragen van deze krant.  De meeste zeggen dat er nauwelijks sprake is van overlast. Andere gemeenten zeggen nog geen besluit genomen te hebben. Geldrop-Mierlo besloot maandag wel een onderzoek naar de mogelijkheid voor een verbod te doen.
Volgens de gemeente Eindhoven is het nog te vroeg voor een standpunt. ,,De minister heeft beloofd in overleg te gaan met gemeenten om te bekijken hoe zo'n lokaal vuurwerkverbod eruit moet gaan zien. Daarna zullen wij opnieuw bepalen of Eindhoven daarvan gebruik wil maken." 
Onderzoek
Helmond wil eerst onderzoek doen onder bewoners voor het besluit over een eventueel verbod. Met de keuze om dit aan de individuele gemeenten over te laten is Helmond overigens ongelukkig. ,,Richting inwoners geniet het de voorkeur dat er een eenduidige, landelijke lijn bestaat over dit onderwerp."
Er zijn meer gemeenten die geen voorstander zijn van lokaal beleid. In Meierijstad denken ze dat het kabinetsbesluit ertoe leidt dat er binnen de regio grote verschillen kunnen ontstaan tussen de gemeenten onderling. ,,Wij vrezen dat dit zal leiden tot vuurwerktoerisme, onbegrip en tot het niet naleven van het verbod." Volgens de gemeente Bergeijk is het naar burgers ook moeilijk uit te leggen als de ene gemeente wel en de andere geen verbod kent. 
Vuurwerkvrije zones
In Nuenen en Bergeijk zijn de afgelopen jaren wel vuurwerkvrije zones ingesteld. Rond winkels, zorgcentra en een kinderboerderij bijvoorbeeld. Andere gemeenten zeggen dit te overwegen maar hebben vooral twijfels bij de capaciteit om dit te handhaven. Om die reden stopte de gemeente Best jaren geleden al met zones waarin het rond de jaarwisseling niet meer mag knallen, knetteren en sissen.
Rode draad in de reacties is dat een lokaal verbod geen enkele of weinig prioriteit heeft. Omdat het met de overlast veelal wel meevalt en omdat er weinig geloof is in de mate waarin een verbod te handhaven is. Dat denkt ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De belangenvereniging vindt het jammer dat de discussie de afgelopen tijd is verschoven naar een totaal verbod en wijst op een advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Die adviseerde vorig jaar een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen omdat die voor de meeste ongelukken en overlast zorgen. Volgens de VNG is er voor een dergelijk verbod wel draagvlak bij gemeenten. 
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#2
kijk de Brabanders die snappen het.

VNG wil dat de staat het verbied om zo niet de spreekwoordelijke zwarte piet toegespeeld te krijgen.
maar das wel vakker met VNG.
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot Palm Tree 6 219 11-01-2019, 19:59
Laatste bericht: Pyrokegel
  Inspectie keurt drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goed Arjan 20 233 02-01-2019, 10:43
Laatste bericht: Pyrokegel
  We trekken dit jaar extra veel geld uit voor vuurwerk Robin 3 127 28-12-2018, 06:27
Laatste bericht: Robin
  Al bijna 15.000 meldingen op meldpunt voor behoud vuurwerktraditie Robin 5 156 25-12-2018, 04:38
Laatste bericht: Pyrokegel
  Veenendaal sluit depodogs af uit vrees voor vuurwerkvandalisme Robin 1 57 21-12-2018, 22:37
Laatste bericht: Pyrokegel
  Vuurwerkactie voor voorkomen slachtoffers in Nijkerk Robin 0 39 21-12-2018, 21:28
Laatste bericht: Robin
  Tv-makers krijgen geldboete voor invoer en opslag van zwaar illegaal vuurwerk patrick ouwehand 1 61 19-12-2018, 02:09
Laatste bericht: Pyrokegel
  Explosieve Opruimingsdienst opgeroepen voor kilo's illegaal vuurwerk Robin 2 69 15-12-2018, 11:35
Laatste bericht: patrick ouwehand
  ChristenUnie/SGP en GroenLinks in Gorinchem openen meldpunt voor overlast door vuurwe Robin 0 39 15-12-2018, 10:16
Laatste bericht: Robin
  Tientallen gemeenten voor verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk Robin 0 31 13-12-2018, 22:37
Laatste bericht: Robin

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Vrees voor vuurwerktoerisme in Zuidoost-Brabant00