AVP Vuurwerk

Volledige versie: Inspectie: ruim kwart van import-vuurwerk niet veilig
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Ruim een kwart van het geïmporteerde vuurwerk dat is getest door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) voldoet niet aan de veiligheidseisen. De inspectie zegt dat mensen vooral moeten opletten bij het afsteken van cakeboxen, dozen vuurwerk.


De ILT controleert ieder jaar een deel van het vuurwerk dat vanuit het buitenland wordt ingevoerd. Dat moet voldoen aan Nederlandse en Europese eisen. Dit jaar zijn na tips uit binnen- en buitenland zo'n 300 partijen getest.
Als het vuurwerk wordt afgekeurd, moeten de importeurs de producten meestal vernietigen. In sommige gevallen kan het vuurwerk worden aangepast en alsnog worden verkocht.

'Cakeboxen'
Uit de controles blijkt dat vooral meerdere elementen vuurwerk in een doos een groot risico vormen. De dozen kunnen omvallen en zo leiden tot gevaar. Ook brandende delen die naar beneden vallen, zijn volgens de inspectie gevaarlijk.
De ILT zegt dat het met de controles ruim 80.000 kilo aan onveilig vuurwerk uit de winkels weert.


BRON
Op het nieuws vanmiddag werd dit bericht anders gebracht. Daar werd gezegd dat een kwart van het consumenten vuurwerk onveilig is. Er wordt niet gezegd dat een kwart van het geteste vuurwerk onveilig is en dat maar een klein deel van al het vuurwerk getest wordt.
Hoe bedoel je? Verkeerde beeldvorming.
Bij de mensen blijft alleen hangen dat 25% van het vuurwerk onveilig is.
volgens mij is dit bericht elk jaar het zelfde en altijd een week voor oud en nieuw komt het naar buiten.
Opmerkelijk ook dat cakeboxen makkelijk om kunnen vallen volgens ILT. Lijkt me juist een stevige basis zo'n grote doos. Steviger als bij een losse cake.
Hoe steken ze dat eigenlijk af zodat het makkelijk kan omvallen?
Balancerend op een paaltje ofzo?
Cakes worden tegenwoordig steeds vaker cakeboxen genoemd
Ze hebben het hier ook over dat "meerdere elementen vuurwerk in een doos een groot risico vormen", dat lijken me toch de cakeboxen zoals wij ze noemen?
Tja. Misschien hebben ze dan de cakes los getest.