AVP Vuurwerk

Volledige versie: Kamer verwacht meer van kabinet tegen vuurwerk
U bekijkt momenteel een uitgeklede versie van ons materiaal. De volledige versie met bijbehorende opmaak weergeven.
Wat lang onbespreekbaar was lijkt nu nog een kwestie van hooguit een aantal jaar: een totaalverbod op vuurwerk. Langzaam keert het tij over vuurwerk in de Tweede Kamer.


Als Lilian Helder minister van Justitie en Veiligheid was geweest dan had ze het wel geweten. Dan had ze „een vuurwerkverbod ingevoerd”. Want de minister moet „het voortouw nemen”. Maar Helder is geen minister: ze is Kamerlid voor de PVV. En „helaas”, zegt ze woensdagochtend tijdens een debat over de jaarwisseling, „is mijn fractie nog niet zover”.

De politiek, zegt Helder, „komt geen stap verder over zo’n verbod, omdat we vasthouden aan het begrip ‘traditie’”. Vijf jaar geleden beriep juist haar partij zich nog op ‘traditie’ als argument tégen een verbod: de PVV vreesde dat „na Zwarte Piet” nog een Nederlandse traditie zou sneuvelen.

Het toont hoe het tij over vuurwerk langzaam keert in de Tweede Kamer. Wat lang onbespreekbaar was lijkt nu nog een kwestie van hooguit een aantal jaar: een totaalverbod op vuurwerk. Fracties zijn er nog niet helemaal klaar voor, achterbannen worden gemasseerd, maar Kamerleden zien het toenemende geweld rond de jaarwisseling – en de toenemende steun van burgers voor zwaardere maatregelen tegen vuurwerk.

Meer Kamerleden lopen zoals Helder voor de rest van hun fractie uit. Naast haar zit VVD-Kamerlid Dilan Yesilgoz-Zegerius. Zij steunde dinsdagmiddag een voorstel van CDA’er Chris van Dam om zware vuurpijlen te verbieden. Maar nog diezelfde middag werd ze teruggefloten door haar fractie: een meerderheid van de VVD-fractie steunde zo’n verbod toch niet. Evengoed zwengelde ze daarmee de discussie over verdergaande maatregelen tegen vuurwerk aan binnen de VVD.

Veel Kamerleden kijken in het debat daarom naar minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie, CDA) en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66). Zíj moeten de leiding nemen, roept bijvoorbeeld SGP-Kamerlid Kees van der Staaij het kabinet op. „We hebben allemaal door dat het niet meer kan en verwachten leiderschap vanuit het kabinet. Organiséér dat draagvlak. In de samenleving en politiek gebeurt het, nu moeten bewindslieden daarin voorgaan.”

Het kabinet doet al veel, benadrukken Grapperhaus en Van Veldhoven. Het hinderen van hulpverleners is vanaf 31 december – een dag eerder dan wetten normaliter in werking treden – verboden. Zware knallen worden vanaf de jaarwisseling naar 2021 verboden. En al op komende Oudjaarsdag mogen gemeenten al het vuurwerk verbieden binnen de gemeentegrenzen.

Maar juist die ‘lappendeken’ van een lokaal verbod hier en toegestaan vuurwerk daar, maakt handhaving voor de politie lastig, waarschuwde korpschef Erik Akerboom deze week. Bovendien: veel van het vuurwerk dat nu tot doden, gewonden en geweld leidt, is al verboden. „Er worden geen Chinese rollen gegooid naar agenten”, zegt Helder bijvoorbeeld. De ene knal mag straks niet meer, de andere wel, de harde vuurpijl wordt wellicht verboden, de iets minder zware niet.

Het probleem zit dus in „handhaving”, benadrukt Van Dam. 50Plus-Kamerlid Henk Krol wil daarom dat de grote gemeenten beginnen met zo’n totaalverbod. Dan zijn de grenzen waar wat mag helder, en „dan sterft de traditie in kleine gemeentes langzaam uit.” Van Dam: „Iedereen die zegt: doe er nog maar een paar verboden bij, maakt het handhavingsprobleem alleen maar groter. Dat wil niet zeggen dat we het niet moeten doen, maar we moeten wel realistisch zijn. Het is een meerjarig project.”

Dat ziet ook staatssecretaris Van Veldhoven. Ze zegt de Kamer toe verdere uitbreiding van het al bestaande verbod op zwaar vuurwerk te onderzoeken als de nu genomen maatregelen niet voldoende blijken.

Bron: NRC 9 oktober 2019
ik zie in dit verhaal maar 1 punt waar ze gelijk in hebben, en die vergooien ze direct weer door er direct weer gemekker achter aan te gooien..
8e alinia ik citeer :"Het probleem zit dus in „handhaving” 

met dit punt ben ik het volledig eens, en dan niet alleen op oud en nieuw, maar in het algemeen
velen zijn machtsmisbruikers of kennen uberhaubt de regels zelf niet goed in vergelijking tot menig ander persoon
en de handhaving moet voor onze veiligheid zorgen..
ik geef toe er zijn idioten die niet met vuurwerk om kunnen gaan, PAK DIE DAN AAN..
ook staat mij nog vaag bij dat een kamer lid (ik weet niet meer welke partij) heeft gezecht dat in 9 van de 10 gevallen vuurwerk niet schuldig is maar alcohol en drugs..
laat onze traditie met rust en stel de MEERDERHEID van de bevolking niet teleur..
het is triest om dit te lezen maar het is wel de realiteit helaas.
GroenLinks heeft in 2012 al gezegd...wij gaan dit gevecht winnen...binnen 10 jaar zorgen wij voor een vuurwerkverbod.
ik dacht eerst dat zal wel loslopen maar nu denk ik dat het ook met de jaarwisseling 2021-2022 wel de allerlaatste kan zijn.
de mensen zijn jarenlang negatieve berichten voorgeschoteld omdat je simpelweg geen voorstanders in de media of op tv zag.
nu ben ik misschien naief maar dit zien we toch al jaren aankomen?

en de vuurwerkbranche bleef stil...….misschien achter de schermen niet maar je mot met je bakkes op tv komen, want 
de tegenstanders zie je wel wekelijks en soms dagelijks op tv en de mensen geloven je eerder op tv dan via sociale media.
weet dat het ze ook niet makkelijk gemaakt word maar een beetje pressie mag wel.

aan de andere kant begrijp ik de mensen wel....ik woon in een dorp en ik hoor elke avond al weken zware dreunen
van hersenloze figuren die onze hobby de nek om aant draaien zijn.

sinds mijn 8ste ben ik een vuurwerkliefhebber dat begon met ladycrackers naar piraatjes in 1978 naar astronauten, donderslagen en uiteindelijk thundercrackers en strijkers...in de jaren 80.
ben nu 49 jaar een ben grote fan van sier.....de rotjes vind ik wat minder nu maar de oldskool knallers zijn daarintegen wel weer top...ga je terug naar je jeugd.

ik had gehoopt nog jaren met mijn broers en neven de jaarwisseling te mogen vieren met de mooiste hobby die er is maar ik hou mijn hart vast voor de toekomst...
vuurwerk stoken vanuit mijn rolstoel op75jarige leeftijd gaat er niet van komen...dan hebben we alleen nog maar onze herinneringen.

dus mensen geniet van de jaarwisseling(wel veilig natuurlijk) alsof het de laatste is want in dit tempo kan het heel snel klaar zijn.
Voor degene die live mee willen kijken/luisteren dadelijk: https://www.tweedekamer.nl/vergaderingen...naire-zaal

Vandaag donderdag 21-11 vanaf 11.45u:

Plenair debat
VAO Jaarwisseling (AO d.d. 09/10)
Samenvatting:
Tal van Moties ingediend o.a. voor een Algeheel Verbod voor heel NL, verbod op knalvuurwerk en pijlen, omscholing van vuurwerkverkopers naar bezigers, vermindering van plastic in vuurwerk, enz.

Namens het Kabinet zijn de Ministers aan het woord geweest. Belangrijkste reacties:
- Algemeen verbod: tegen
- Stikstof onderzoek: tegen
- Beperken van plastic in vuurwerk: voor, in gesprek met branche
- Verbod op bepaalde artikelen: neutraal, het Kabinet laat dat aan de Kamer (betekent dat de latere stemming doorslaggevend zal zijn)
- Scholingstraject: ontraden, dus tegen, het Kabinet vindt dat aan de branche
- Evaluatie met Gemeenten: ontraden, dus tegen, maar wordt wel meegenomen in de Jaarevaluatie

Dinsdag de stemmingen. Niets over Apeldoorn...