AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

door Palm Tree op 04-01-2019, 18:27
ROTTERDAM - Het aantal mensen dat het Vuurwerkmanifest, waarin wordt gepleit voor een verbod op consumentenvuurwerk, heeft ondertekend is flink opgelopen. Tot nu toe hebben 1700 organisaties en 78.000 particulieren het manifest ondertekend. Vorige maand hadden 1400 organisaties en 66.000 particulieren hun steun betuigd aan de actie.


Volgens een woordvoerster van het Nationaal Vuurwerkmanifest hangt de groeispurt van de afgelopen weken onder meer samen met een aantal grote organisaties, waaronder Achmea en de Dierenbescherming die zich hebben aangesloten. „Die hebben hun achterban ingeschakeld. De steun wordt veel breder gedragen vergeleken met een aantal jaren geleden”, aldus de zegsvrouw.


Ook hangt de sterke groei volgens haar samen met het grote aantal vuurwerkongelukken afgelopen jaarwisseling. Onder de ondertekenaars van het manifest zijn oog-, kinder-, en jeugdartsen, politici, dierenartsen, de Vogelbescherming, maneges, hondentrimsalons en mensen met huisdieren.

De opstellers van het manifest wijzen op de grote schade die vuurwerk elk jaar aanricht, variërend van verwondingen aan ogen en handen tot schade aan gebouwen die in de vele miljoenen loopt. Ze pleiten voor alleen nog professionele vuurwerkshows en een verbod op consumentenvuurwerk. Het Vuurwerkmanifest werd in 2014 in het leven geroepen.

Bron: Telegraaf
door Palm Tree op 04-01-2019, 16:44
SCHÖNBERG - Een vrouw die in Duitsland is overleden aan een hoofdwond die ze tijdens het vuurwerk kijken had opgelopen, lijkt toch geen slachtoffer te zijn van illegaal vuurwerk. „Na lijkschouwing zijn we er vrij zeker van dat deze vrouw is gestorven door een schotwond”, zegt het OM.

De 39-jarige moeder van drie jonge kinderen stond op oudejaarsavond met haar echtgenoot van het vuurwerk te genieten in Schönberg (Sleeswijk-Holstein). Na enkele minuten zakte de vrouw plots in elkaar. Artsen ontdekten tijdens een spoedoperatie in het ziekenhuis metalen splinters in haar hoofd.


De autoriteiten meenden aanvankelijk dat de vrouw waarschijnlijk was geraakt door illegaal vuurwerk, maar inmiddels is gebleken dat een projectiel van een onbekend kaliber de vermoedelijke boosdoener is. De politie heeft donderdag weer onderzoek ingesteld in Schönberg. Daar wordt gesproken met mogelijke getuigen.

Bron: Telegraaf
door Palm Tree op 04-01-2019, 16:36
Woensdag heeft BN DeStem online een artikel geplaatst met als titel: Vuurwerkvrij? ‘Aan de overkant werd hard geknald’. Donderdag stond het ook in de papieren krant. Dit artikel gaat over ons.


Als kleine jongen ben ik van thuis uit al vroeg in aanraking gekomen met het ‘vuurwerkvirus’. Eerst staken mijn ouders dit nog voor mij af, maar toen ik eenmaal op eigen benen kon staan veranderde dit al snel. Door de jaren heen veranderde het vuurwerk naar steeds mooier en groter vuurwerk. Tot op de dag van vandaag is dat zo gebleven.

Ieder jaar leggen wij met veel man geld uit om een mooie vuurwerkshow neer te kunnen zetten. Zo mooi, dat zelfs buurtbewoners van andere straten hierheen komen om dit te ervaren en/of te vieren. En dat maakt deze traditie ook zo mooi dat je met familie, vrienden en buurtbewoners het nieuwe jaar inluidt met een mooi stukje vuurwerk.

Vuurwerkbrillen
Wij steken louter goedgekeurd consumentenvuurwerk uit Nederland af. Wij kijken al maanden van tevoren welk nieuw siervuurwerk er op de markt is gekomen. Al het vuurwerk dat wij afsteken is door ons zorgvuldig uitkozen.

Wij kijken altijd goed om ons heen. Als er mensen aankomen (met of zonder hond) stoppen wij meteen met het afsteken van vuurwerk. Zo kunnen zij er ongestoord langs. Ook hebben wij vuurwerkbrillen op en altijd een emmer met water klaarstaan voor het geval er iets nabrandt. Daarnaast ruimen wij altijd alles netjes op en vegen de straat aan zodat niemand hier hinder van heeft. Dat doen we ook om te voorkomen dat (kleine) kinderen nog iets wat niet is afgegaan nog kunnen aansteken.

Gemeente kunnen sinds enige tijd vuurwerkvrije zones aanwijzen. Maar dat heeft de zaak niet veel goeds gedaan. Deels begrijp ik wel waarom er vuurwerkvrije zones worden ingezet rondom bejaardencomplexen, kinderboerderijen enzovoort. Dat is ook prima, maar waar houdt het op?

Afgelopen jaarwisseling is door de gemeente Geertruidenberg rondom deze gebouwen een straal van 100 meter aangewezen waarin je geen vuurwerk mag afsteken. Wij zitten net op deze grens. Het treurige is dat het blijkbaar niet goed genoeg is voor dit handjevol mensen dat blijkbaar niets met vuurwerk heeft.

Deze mensen vergeten dat zij zelf ook jong zijn geweest en vermoedelijk hebben de meesten van hen zelf ook vuurwerk afgestoken. Daarbij komt nog dat wij als liefhebbers van vuurwerk een aantal jaren geleden al zijn gepakt door de overheid doordat het tijdstip wanneer je mocht beginnen met afsteken is aangepast van 10.00 uur naar 18.00 uur.

Ik vraag mij echt af: is het nou zo moeilijk om 8 uur vuurwerktijd te accepteren? Te gek voor woorden als je bedenkt wat 8 uur is op een periode van 365 dagen keer 24 uur. Deze tegenstanders zijn al enorm tegemoetgekomen.

Waar houdt het op voor de tegenstanders? Pas als er totaalverbod komt op vuurwerk? Ik denk het haast wel.

De heer Janssens haalt in het artikel aan dat er waarschijnlijk “opnieuw” gekeken moet worden om deze grens misschien verder uit te breiden? Volgens het artikel valt 100 meter al niet te handhaven, laat staan dat je dit dan zou gaan uitbreiden. En dan? Moeten wij verderop ons vuurwerk maar af gaan steken? Ook daar en overal zal altijd een tegenstander zijn die gaat klagen.

Maikel Maas (36) viert ieder jaar Oud en Nieuw in Geertruidenberg en was een van de mensen die net buiten de straal rond zorgcentrum Mauritsstaete afgelopen jaarwisseling vuurwerk afstak.

Bron: www.bndestem.nl
door Palm Tree op 04-01-2019, 16:28
Politiek journalist en columnist Wouter de Heus woont al zijn hele leven binnen de gemeentegrenzen van de stad. Al jarenlang volgt hij de Utrechtse politiek en schrijft hij daar columns over. Dit keer over de roep om een vuurwerkverbod.


Ruim driehonderd keer ging de brandweer op pad voor brandjes, negentien auto’s zijn afgefakkeld en her en der waren wat vechtpartijen: dan wordt er al snel gesproken van een toch wat onrustige viering van oud en nieuw in onze stad. En met een vuurstorm boven Scheveningen erbij is de roep om een vuurwerkverbod meteen weer oorverdovend. Ook onder mijn vrienden en kennissen hoor ik steeds vaker: verbieden die zooi! En dan niet vanwege het milieu of de huisdieren, maar gezien de excessen als opgeblazen auto’s en ronddolende tieners die mensen met rotjes bekogelen.

Zelf ben ik niet van die school. We kunnen alles wel verbieden. En hoe meer verboden, hoe meer problemen met de handhaving ervan. Ik bedoel: het lukt de politie en toezicht nu al niet om de laatste week van december vroegafstekers op andere gedachten te brengen. Het illegale vuurwerk is ook nog niet van straat. Dus het handhaven van een vuurwerkverbod is een bij voorbaat kansloze onderneming.

Ik ben een beetje klaar met dat makkelijke roepen om een verbod als de onderliggende reden niet het rotje is, maar de rottigheid van een kleine groep

Sterker, het organiseren van vuurwerkvrije zones komt niet eens van de grond. Bij mijn (legale) vuurwerkdealer lag een foldertje van onze gemeente. Daarop staan rijen van die zones. Bleken het allemaal dierenweides te zijn. Niks geen straten of pleinen: slechts plekken waarvan ieder normaal denkend mens weet dat daar geen knallen horen.

En dan zijn we precies aanbeland bij het werkelijke probleem: normaal denkende mensen gaan verstandig om met die paar pijlen die ze die ene keer per jaar de lucht in jagen. Ruim 95 procent van de bevolking, daarop is niets aan te merken. En ik ben een beetje klaar met dat makkelijke roepen om een verbod als de onderliggende reden niet het rotje is, maar de rottigheid van een kleine groep. Een gepensioneerde agent uit Den Haag die de veldslagen in de jaren 80 en 90 nog had meegemaakt, werd er ook pissig om. Dat mensen zo snel vergeten hoeveel erger het was. En dat politici worden betaald om slim na te denken over nuttige maatregelen in plaats van te blaten: verbieden of er harder op slaan.

Ik wens u een verstandig 2019 toe, met veel liefde en gezondheid.
door Palm Tree op 04-01-2019, 16:05
De Tweede Kamer ziet nog geen reden om naar aanleiding van de gebeurtenissen tijdens de afgelopen jaarwisseling op korte termijn extra maatregelen te nemen. De meeste regeringspartijen willen eerst een grondige evaluatie afwachten, die over een aantal maanden komt.


"Je moet een zekere rust bewaren, een stap terug doen om het hele beeld te krijgen", zei CDA-Kamerlid Van Dam vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Hij vindt dat burgemeesters en de politie al veel mogelijkheden hebben om geweld en vernielingen te voorkomen of aan te pakken. "We moeten vooral doen wat we nu al kunnen doen."

Volgens de verzekeraars werd in de Nieuwjaarsnacht voor 15 tot 20 miljoen euro aan schade veroorzaakt. Dat is meer dan bij de vorige jaarwisseling.

ChristenUnie wil vuurwerkverbod
Het Algemeen Dagblad meldde vanmorgen dat regeringspartij ChristenUnie opnieuw wil praten over een landelijk verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. "Ik denk dat de afgelopen jaarwisseling daar aanleiding toe geeft", zegt Kamerlid Van der Graaf in de krant. Ze was vanmorgen niet bereikbaar voor een toelichting.

Verschillende kleinere oppositiepartijen hebben eerder al laten weten wel iets te voelen voor een landelijk verbod. GroenLinks, 50Plus, SGP en de Partij voor de Dieren willen op die manier schade en letsel voorkomen.

De kans is klein dat die partijen, en nu dus ook de ChristenUnie, op korte termijn hun zin krijgen: in de coalitie ziet vooral de VVD niets in zo'n verbod. De partijen spraken vorig jaar nog af dat het aan de gemeenten is om vuurwerkvrije zones in te stellen.

Ook CDA'er Van Dam wijst erop dat er geen meerderheid is voor een landelijk verbod. Bovendien is het volgens hem niet te handhaven. "Als het in Nederland niet te koop is, gaan mensen naar België of Duitsland voor vuurwerk. Wie daar een oplossing voor weet, heeft mij aan zijn zijde voor een verbod."

Straffen voor belagen omhoog
CDA en VVD zien vooral het zware, illegale vuurwerk als boosdoener. Dat moet harder aangepakt worden en dat kan nu al. Ook moeten de straffen voor het belagen van hulpverleners en politieagenten snel omhoog, vindt de Kamer.

De uitgebreide evaluatie van de jaarwisseling wordt in het tweede kwartaal van dit jaar verwacht. Dan zijn alle definitieve cijfers over letsel en schade binnen.

Bron: NOS
door Palm Tree op 04-01-2019, 01:08
Belangenvereniging voor de vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot, een type vuurwerk dat onder de jeugd heel populair is. 

Vanuit een huls wordt een lichtkogel de lucht in geschoten, waarna een flinke knal klinkt. De jaarlijks 10 miljoen in Nederland verkochte single shots zijn uitermate gevaarlijk volgens BPN en bovendien oorzaak van de grootste geluidsoverlast tijdens de jaarwisseling. 

‘Dit vuurwerk nodigt uit om op andere mensen te schieten’, zegt voorzitter Leo Groeneveld van de vuurwerkbranchebelangenvereniging BPN over de single shots.
‘Het is bovendien erg onvoorspelbaar. Een rotje blijft op de grond liggen, maar bij single shots komen lichtkogeltjes vrij die op 15 meter afstand tot ontploffing worden gebracht. Die kunnen alle kanten op schieten, met letsel tot gevolg. Ook is de knal bij een single shot veel feller dan bij ander vuurwerk.’ 

Afgelopen weekend nog werd een 14-jarige jongen uit Mijnsheerenland met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd nadat een single shot van het type Thunderking in zijn hand ontplofte.

Single shots, die sinds de jaren negentig in omloop zijn, moeten vanaf de grond worden afgestoken. Met het ontsteken van de lont wordt een lichtkogeltje de lucht in geschoten, dat ontploft met een harde knal en met een minimaal boeket aan sierregen. Het valt officieel onder siervuurwerk, maar wordt door veel handelaren als knalvuurwerk verkocht. De prijs voor single shots – die er in allerlei vormen en maten zijn – is opvallend laag. Vier Thunderkings kosten 1,99 euro, een pakket Cool Bastards heb je voor 19,95 euro in huis. Vuurpijlen kosten al snel het tienvoudige.

Straatgevechten
Volgens Groeneveld gaan er jaarlijks 10 miljoen single shots over de toonbank. De populariteit komt overeen met die van een rotje. ‘Omdat het zo massaal op de markt wordt gebracht, heeft het voor de jeugd geen enkele waarde. Dit lokt ongewenst gedrag uit: jongeren houden er hele gevechten mee op straat of ze stoppen zo’n single shot omgekeerd in de grond en kijken wat er gebeurt.’

De overheid zou single shots bij wet moeten verbieden, vindt Groenveld. Ditzelfde gebeurde in 2015 met babypijlen en Romeinse kaarsen, die relatief veel oogletsel veroorzaakten. Ook single shots zijn risicovol, blijkt uit de jaarlijkse vuurwerkrapportage van VeiligheidNL. Vorig jaar belandden 21 mensen (6 procent van het totaal aantal gewonden) op de spoedeisende hulp of bij de huisartsenposten als gevolg van letsel door een single shot. De cijfers geven mogelijk een vertekend beeld, denkt Leo Groeneveld van BPN, omdat mensen een single shot vaak verwarren met een vuurpijl.

‘Ik denk dat het werkelijke aantal ongevallen door single shots veel hoger ligt.’

Volgens VeiligheidNL raakten door het afsteken van vuurpijlen vorig jaar 52 mensen gewond (16 procent van het totaal). Daarmee is de vuurpijl op dit moment het gevaarlijkste vuurwerk dat in omloop is. Reden voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om de overheid in een vorig jaar uitgebracht rapport het dringende advies te geven vuurpijlen (samen met knalvuurwerk) te verbieden. 

Vuurwerkbril
Den Haag wil hier voorlopig niet aan, maar werkt wel stapsgewijs toe naar een veiligere jaarwisseling. Zo is het dit jaar voor het eerst verplicht om tijdens het afsteken van vuurpijlen een lanceerstandaard te gebruiken. Vanaf volgend jaar is de vuurwerkbril verplicht. Ook wordt nadrukkelijker ingezet op voorlichting, in de hoop daarmee het gedrag van vuurwerkgebruikers te veranderen.

Of single shots verboden zullen worden, is nog maar de vraag, al merkt Groeneveld wel dat de interesse hiervoor is gewekt door het vernietigende OVV-rapport. 

‘Beleidsmedewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben twee weken geleden aan de branche toegezegd dat de staatssecretaris heel serieus naar een verbod op single shots zal kijken.’ 

Bron: Volkskrant
door Robin op 31-12-2018, 01:32
Hulpverleners in actie zijn dit weekeinde op meerdere plekken in Nederland bekogeld met zwaar vuurwerk. In Utrecht, Groningen en Veenendaal waren politiemensen, ambulancemedewerkers en brandweerlui het mikpunt van deze vorm van eindejaarsagressie. 


In de Groningse wijk Paddepoel ontaardden vreugdevuurtjes gisteravond in een geweldsexplosie waarbij jongeren politiemensen en brandweerlieden bekogelden met zwaar vuurwerk en bierflessen. Ook werden de ramen van een politiewagen ingeslagen.
De brandweer kon het eerste vuur blussen maar een uur later was er opnieuw brand. Daarbij werd geprobeerd een auto in de vlammen te duwen. Toen de brandweer dat wilde blussen, ontstond een grimmige sfeer. De politie moest de brandweerlieden assisteren om te zorgen dat ze konden blussen. Er is nog niemand aangehouden.


Volgens burgemeester Peter den Oudsten heeft de opsporing en berechting van de daders hoge prioriteit en wordt bij geweld tegen hulpverleners een ‘bikkelharde lijn’ gevolgd. ,,Hulpverleners werken zich deze dagen uit de naad om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Ze verdienen onze volle steun en respect om hun werk te kunnen doen.’’


Veenendaal
In Veenendaal werd gisteravond een
 politieauto bekogeld met zwaar vuurwerk. De twee politiemensen in de wagen bleven ongedeerd maar een omstander werd geraakt. De politie weet niet hoe het met deze persoon is. Ook is niet bekend of en zo ja hoeveel schade er is aan de politieauto. 
Een 20-jarige verdachte zit nog vast. Hij verschijnt in snelrecht voor de rechter, zegt burgemeester Piet Zoon. ,,De strafmaat zal wegens geweld tegen politie - terecht - worden verhoogd. Het is ontoelaatbaar als hulpdiensten met vuurwerk worden bekogeld.’’ 

Utrecht
In de Utrechtse wijk Kanaleneiland rukten politie, brandweer en ambulances gisteravond uit voor een brand in een flatgebouw in de wijk Kanaleneiland-Zuid. Tijdens de reddingswerkzaamheden bestookten omstanders de hulpverleners een tijdlang met vuurwerk. Drie hulpverleners kregen daardoor last van oorsuizen en moesten medisch worden nagekeken. 
De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen sprak er vandaag zijn afschuw over uit. Ook hier zijn nog geen arrestaties verricht.

Campagne
De politie is vrijdag een speciale campagne begonnen die moet bijdragen aan een veiligere jaarwisseling voor hulpverleners. ‘Achter ieder uniform zit een mens. Laat ons veilig hulp verlenen’, luidt de slogan van de campagne waarin hulpverleners een gezicht krijgen.


Pieter van Vollenhoven 
Pieter van Vollenhoven vroeg gisteravond op Twitter om steun voor de hulpverleners. ,,Niet alleen tijdens Oud & Nieuw maar in het gehele jaar 2019’’, schreef de voorzitter van de stichting Maatschappij en Veiligheid. 
Vanochtend lanceerde hij een pleidooi om de overheid te dwingen een vuist te maken tegen vuurwerk. Dit naar voorbeeld van de strijd tegen de verkeersonveiligheid. Die werd uiteindelijk en met succes opgevoerd na vele moties van de Tweede Kamer. ,,Een gedachte voor het vuurwerk?’’, vroeg de oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid zich hardop af.
BRON
door Robin op 27-12-2018, 23:40
DISCUSSIES TEN SPIJTOndanks alle discussies over wel of geen vuurwerkverbod, lijkt de verkoop van vuurwerk dit jaar voor records te zorgen. Vuurwerkverkopers melden dat we fors meer geld uitgeven aan met name siervuurwerk. Een bestelling van minimaal honderd euro is eerder regel dan uitzondering. Vanaf vrijdag kunnen de pakketten worden opgehaald. Trend van dit jaar is de zogeheten compound of flowerbed; een uitgebreid siervuurwerk met maar één lont. ,,Lekker makkelijk én veilig.’’


Hij weegt 65 kilogram en belooft 450 shots die 35 meter de lucht in gaan. De prijs? Afgerond 600 euro. Zijn naam: Grande Forza. Volgens Jeffrey Tepe van vuurwerkwinkel Vesta uit Roosendaal is deze zogeheten compound (of flowerbed) dit jaar met stip het populairste vuurwerk. ,,Het is een dure jongen, maar we merken heel goed dat mensen door de goed draaiende economie meer te besteden hebben. Hij gaat als een speer. Het is veel geld, maar je hebt dan wel de garantie dat je bijna acht minuten lang de beste en mooiste vuurwerkshow van de straat hebt.’’

In de startblokken
Veel Nederlanders staan in de startblokken om vanaf vrijdag hun bestelde vuurwerk op te halen. Dat kan dit jaar op 28, 29 en 31 december. Op zondag 30 december mag er geen vuurwerk worden meegenomen. Leo Groeneveld, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (de landelijke vereniging van de vuurwerkbranche), meldt dat uit de online voorverkoop blijkt dat we gemiddeld 108 euro per bestelling uitgeven. ,,Dat is net iets meer dan vorig jaar en toen waren we al behoorlijk tevreden over de omzet. Daarnaast zien we dat er ook méér vuurwerk wordt verkocht, plus 3 procent in vergelijking met een jaar geleden. Als je beseft dat 31 december vorig jaar op een zondag viel en de verkooppunten gesloten moesten blijven, dan weet ik vrijwel zeker dat we de 68 miljoen euro omzet van 2017 gaan overtreffen. Oudjaar valt dit jaar gelukkig op een maandag, het is traditiegetrouw de drukste verkoopdag’’, aldus Groeneveld. Hij benadrukt dat ondanks alle discussies over een vuurwerkverbod, consumenten nog steeds massaal pijlen, cakes en fonteinen aansteken. ,,Het is vooral het illegale vuurwerk dat ons in de weg zit. De meeste Nederlanders willen nog steeds gezellig met de hele straat of vrienden en familie een mooi vuurwerk maken.’’


[/url]Ondanks de discussie over wel of geen verbod, genieten veel Nederlanders tijdens de jaarwisseling van (sier)vuurwerk.© Guus Schoonewille
 Dit jaar zijn het dus vooral compounds die veel worden gekocht. De populariteit van dit type vuurwerk heeft volgens de verkopers vooral te maken met het feit dat je een complete show in één doos koopt en maar één lont hoeft aan te steken. Compounds mogen nog maar sinds 2017 worden verkocht in Nederland. ,,Eerst mochten we in Nederland vuurwerk met maximaal 500 gram kruit verkopen. Dat is verhoogd naar 2 kilo kruit. Hierdoor kunnen prachtige en veilige vuurwerkpakketten worden samengesteld met maar één lont. Zo voorkom je dat mensen lontjes aan elkaar gaan knopen, want dat gebeurt regelmatig. De compound is een stuk veiliger’’, aldus Hugo Groeneweg van de Vuurwerkreus uit Rotterdam.

Meer te besteden
Groeneweg constateert dat het dit jaar ongeveer net zo druk is met (online) bestellingen als in 2017. ,,Wat opvalt is dat de gemiddelde besteding per klant omhoog knalt. Dat gaat nu naar dik boven de honderd euro per bestelling.’’ Ook zijn collega Tepe van Vesta Vuurwerk merkt dat zijn klanten ondanks de discussie over een vuurwerkverbod niet terughoudend zijn. ,,Bij ons ligt de gemiddelde besteding per klant op 179 euro en 65 cent. Dat is voor ons een record. Die hele discussie over een vuurwerkverbod kun je vergelijken met het Zwarte Pieten-debat. Het is een kleine groep die er vanaf wil, maar uiteindelijk houdt een grote meerderheid van de Nederlanders vast aan een mooie traditie.’’
Toch levert de verkoop en het afsteken van vuurwerk elk jaar meer discussie op. De politie meldde eerder te weinig mankracht te hebben om goed op illegaal vuurwerk te controleren. Onder andere de korpschef van de Nationale Politie Erik Akerboom en Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van burgemeesters, stellen dat ze graag een vuurwerkverbod zien.

Onveiligste feest
Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde enige tijd geleden een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen in te stellen. Volgens de OVV zorgen de huidige regels voor vuurwerk er op veel plaatsen voor dat de viering van de jaarwisseling “het onveiligste feest van het jaar is”. Uit de grote [url=https://www.ad.nl/politiek/alle-lanceerstandaards-vuurpijlen-afgekeurd-verkoop-aan-consumenten-in-gevaar~a2827d22/]vuurwerkenquête 
die het AD en de aangesloten regionale kranten dit jaar hielden, bleek overigens dat een meerderheid van 54 procent tegen een vuurwerkverbod is. Meer dan 156.000 mensen vulden de vragenlijst in. Gemeenten mogen vanaf volgend jaar zelf bepalen of er wel of geen verbod wordt ingesteld. 
Citaat:
De discussie over een vuurwerk­ver­bod is net als het Zwarte Pie­ten-de­bat. Een kleine groep wil er vanaf, de meeste mensen blijven de traditie trouw
Hugo Groeneweg, verkoper Vuurwerkreus Rotterdam

De vuurwerkverkopers benadrukken dat veiligheid een steeds grotere rol speelt in hun branche. Groeneweg: ,,Bij ons krijg je standaard een vuurwerkbril mee. Gratis. En uiteraard de speciale lanceerstandaards voor de pijlen. We zijn verplicht die te leveren. We zijn daar ook voorstander van, veiligheid voor alles. Ik ben ervan overtuigd dat niemand tegen het afsteken van vuurwerk is tussen 18.00 en 2.00 uur op oudjaarsdag. Helaas verpesten de gasten die nu illegaal vuurwerk laten ontploffen het voor ons. Niemand zit op die vreselijke knallen van cobra's te wachten. Maar het is juist dit soort vuurwerk dat ervoor zorgt dat vuurwerk op steeds meer plaatsen wordt verbannen.’’
Nederlanders gaven vorig jaar ongeveer 68 miljoen euro uit aan vuurwerk, dat was ongeveer evenveel als in 2016. De verwachting van de branche is dat er dit jaar voor heel wat euro's meer de lucht in gaat. Het is wel te hopen dat de
 weersvoorspelling voor de jaarwisseling niet uitkomt. De kans is namelijk groot dat het maandagavond mistig is; funest voor het zien van je duurbetaalde vuurwerkshow. BRON
door Robin op 21-12-2018, 21:37
Nog anderhalve week en dan barst het grootste feest van het jaar los. Agenten zijn al sinds de zomer bezig met de voorbereidingen voor oud en nieuw, maar alvast één keer oefenen kan geen kwaad. Zeker niet met politiehonden.


Op een terrein van de brandweer in het Drentse Wijster klinken nu al de 'beste wensen'. Voor een brandende auto staat een groepje figuranten die het de politie deze avond knap lastig mogen maken, net zoals dat over negen dagen ook zomaar ergens in één van de omliggende dorpen zomaar zou kunnen gebeuren.
De groep steekt in de zogenoemde 'Stationsstraat' - met bijna klassieke telefooncel van de PTT - zwaar vuurwerk aan. Metershoog bengaals vuurwerk knettert en spuwt vuur. Dan een doffe klap. De rotknal klinkt nog niet zo hard als de door agenten gevreesde Cobra 8 die de kracht heeft van een handgranaat, maar het komt aardig in de buurt. 

Citaat:
Wij leren onze honden van jongs af aan al dat een knal of vuurwerk iets leuks is. Dan zijn ze er niet meer bang voor.
Rein de Jong, Politie Noord-Nederland

Politiehond Mike laat zich er echter niet door afschrikken. Waar menig viervoeter zich tijdens de jaarwisseling trillend schuil houdt onder de bank, rent hond Mike op een raddraaier af die weigert te vertrekken als de agent hem dat opdraagt. Hap. Zijn kaken zitten vast en laten niet meer los. Braaf. Zo moet dat.
De onverschrokkenheid van Mike dwingt respect af, maar voor honden die bij de politie mogen werken, is oud en nieuw vooral 'een leuk dagje uit en spelen met de baas', weet teamchef van de hondengeleiders Rein de Jong van de Politie Noord-Nederland. ,,Wij leren ze van jongs af aan al dat een knal of vuurwerk iets leuks is. Dan zijn ze er niet meer bang voor.''

Gevaarlijkste nacht
Voor menig agent is dat anders. Een scenario zoals hier in Drenthe is elk jaar werkelijkheid in heel wat dorpen en steden in het land. Waar het na het ploppen van de champagnekurken één groot feest zou moeten zijn, is het voor de politie juist een van de gevaarlijkste nachten van het jaar. Afgelopen oud en nieuw waren er meer dan 8000 incidenten. Precies 75 keer richtte het geweld zich tegen hulpverleners; 12 keer werden ze zelfs bekogeld met zwaar vuurwerk. En dat was nog een van de rustigste nachten vergeleken met andere jaren. De regen hielp een handje. 


Ook dit jaar worden weer duizenden incidenten verwacht en zijn er maar liefst 6500 tot 7500 agenten op de been om de orde te handhaven. Gemeenten hebben aangekondigd hard op te treden tegen raddraaiers. Sommige burgemeesters sturen brieven naar mensen die zich vorig jaar hebben misdragen of leggen een gebiedsverbod op.  Speciale teams worden vrijgemaakt om het afsteken van vuurwerk, en vooral de zware illegale soorten, op te sporen. Het leger is in sommige steden zelfs paraat om met drones vanuit de lucht een oogje in het zeil te houden. ,,We leren van elke jaarwisseling'', zegt Ruud Verkuijlen programmamanager geweld tegen politieambtenaren. 

Toch bestaat er een kans dat de politie het drukker krijgt dan andere jaren. Dat komt door de groeiende lappendeken aan vuurwerkvrije zones. Alleen al Den Haag heeft er 23. En dan heeft de gemeente ook nog een project lopen met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Bewoners mogen zelf een straat vuurwerkvrij verklaren en moeten daar zelf op toezien. ,,Het is een uitdaging wat de effecten daarvan zijn voor ons. Een landelijk verbod had de handhaving voor ons makkelijker gemaakt'', zegt Verkuijlen.

[/url]De confrontatie met vuur, rook en knallen moet deze politiehond stressbestendig maken voor het tumult rond oud en nieuw. © Corné Sparidaens
Veel agenten hadden daar ook hun hoop op gevestigd toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in december vorig jaar een landelijk verbod adviseerde. Maar een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen was ook al zeer wenselijk geweest. Het kabinet ging die maatregel echter te ver en besloot eerder dit jaar anders.


En daar moeten agenten zoals Rein de Jong het komende jaarwisseling mee doen. Natuurlijk maakt hij zich weleens zorgen over zijn veiligheid. Hij zit nu 38 jaar bij de politie, maar de knallen van zwaar vuurwerk zijn nog nooit zo idioot hard geweest. Toch zou hij dit feestje niet willen missen. Want het is doorgaans ook een heel gezellige nacht. ,,Veel mensen zijn vrolijk en er zijn veel collega's op de been die je een goed jaar kunt wensen.‘’
[url=https://www.ad.nl/binnenland/politiehond-mike-ziet-oudjaar-als-dagje-uit~a9e34661/]BRON
door Robin op 21-12-2018, 21:35
VEENENDAAL - Hondenuitlaters in Veenendaal kunnen hun hondenpoep even niet meer kwijt. De depodogs in de stad worden in afgesloten om te voorkomen dat ze rond de feestdagen worden opgeblazen met vuurwerk.


Depodogs hebben geen binnenbak die verwijderd kan worden, zoals bij de prullenbakken in de gemeente. Daarom worden ze tot na oud en nieuw afgesloten. De plastic zakjes voor de hondenuitwerpselen blijven wel beschikbaar. Volle zakjes kunnen mensen thuis in de bruine of ondergrondse container bij het GFT-afval gooien, want ze zijn biologisch afbreekbaar. 

De enkele honderden prullenbakken van Veenendaal zijn inmiddels ontmanteld om te voorkomen dat ze schade oplopen door vuurwerk. Dan worden de binennbakken gelijk weer eens goed schoongemaakt voordat ze na de jaarwisseling weer terug worden geplaatst.
BRON
  • 1(current)
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 24
  • Volgende 
Welkom, vuurwerkliefhebber!
Je moet eerst even registreren voordat je kunt inloggen of berichten kunt plaatsen op dit forum.
Forums doorzoeken
Statistieken
Leden: 797
Nieuwste lid: mariofs
Aantal topics: 7,859
Aantal berichten: 24,997
Gebruikers online
Er zijn momenteel 67 gebruikers online.
 2 leden | 63 gasten
Bing, Google, bruijntjeluc, X-Treme