AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2019, 18:00u!

door Robin op 13-11-2019 / 22:59
Een 37-jarige Hagenaar en 23-jarige man uit Nootdorp zijn vanochtend aangehouden, nadat er een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk werd gevonden in een loods in Bleiswijk.De politie kwam de waar op het spoor na een anonieme melding waarin werd gezegd dat een handelaar het illegale vuurwerk zou verkopen vanuit een woning in Nootdorp. Ook zou er nog een grote voorraad liggen in de box in Bleiswijk.


De politie wist de loods te traceren en zag hoe de verdachte zijn spullen verhandelde. Agenten vielen vandaag de woning en box binnen. In het huis werd niet veel vuurwerk gevonden, daarentegen lag er in de loods een ‘enorme hoeveelheid illegaal vuurwerk’, aldus de politie.
30.000 cobra's
In totaal lag er 1680 kilo vuurwerk, waaronder bijna 30.000 zogenoemde cobra’s. De twee verdachten die zijn opgepakt zijn de handelaar en de eigenaar van de loods.

BRON
door Robin op 10-11-2019 / 00:10
De bekogeling van een 12-jarige jongen met kindervuurwerk leidt tot woedende, maar ook verbaasde reacties op social media. Ouders vinden het belachelijk dat het te koop is in de supermarkt. Ad Nieuwdorp, vuurwerkexpert bij de nationale politie, ziet echter niets in een verbod.


Categorie F1-vuurwerk wordt ook wel kindervuurwerk of fop-en-schertsvuurwerk genoemd. Het vuurwerk mag het hele jaar worden afgestoken en is in verschillende winkels, waaronder Aldi en Action, te koop. Iedereen ouder dan 12 jaar mag het kopen. Tot verbazing van enkele ouders, die vinden dat het kinderen juist moeilijker gemaakt moet worden om eraan te komen.

Brandwonden
Volgens Nieuwdorp is het kindervuurwerk niet het probleem, maar gaat het om de manier waarop kinderen ermee omgaan. "Meestal gaat het goed, maar er zijn altijd kinderen die zich niet kunnen gedragen." De 12-jarige jongen werd bekogeld in Amstelveen toen hij de ketting van zijn fiets weer wilde vastmaken. Het vuurwerk kwam in zijn jas terecht, waardoor hij tweedegraads brandwonden opliep op zijn rug.
De vuurwerkexpert is niet verbaasd over zijn verwondingen. "Kindervuurwerk is ook vuurwerk. Het blijft vuur op een nylon jas. Ook van een sterretje vastpakken krijg je een flinke brandwond."


Overlast
Nieuwdorp erkent dat het weleens voorkomt dat de politie uitrukt voor een melding van vuurwerk en dat het dan om kindervuurwerk blijkt te gaan. "Daar kunnen we dan niets tegen doen. Dat is vervelend voor ons, maar ook voor de mensen die er overlast van ervaren. Voor burgers is het heel moeilijk om te horen om wat voor vuurwerk het gaat."
Hoewel de politie alleen kan ingrijpen wanneer er door kindervuurwerk spullen worden vernield of brand wordt veroorzaakt, proberen agenten volgens Nieuwdorp wel zoveel mogelijk aantrekkelijke plekken om vuurwerk af te steken in de gaten te houden. "Bijvoorbeeld onder tunneltjes of op pleintjes."

Populariteit
Hij bevestigt ook dat de overlast van kindervuurwerk de afgelopen jaren 'wat erger' is geworden. "Er zijn een aantal producten die net even wat zwaarder zijn gemaakt, bijvoorbeeld knetterlinten. Er is dus meer lawaai dan een paar jaar geleden, maar het is allemaal nog wel onder de grens. Het blijft kindervuurwerk en het is niet zo ernstig dat we moeten ingrijpen. Reguleren is onzin."


Nieuwdorp snapt wel dat het vuurwerk zo populair is onder kinderen. "Je kunt het makkelijk verkrijgen en het is goedkoop. Voor slechts een paar euro kun je al een uurtje knallen. Dat maakt het aantrekkelijk en fabrikanten spelen daarop in."


Jaarwisseling
De vuurwerkexpert verwacht dat de overlast van kindervuurwerk de komende twee maanden nog wat erger wordt. "Het ligt het hele jaar door in de winkels, maar rond de jaarwisseling worden er hele pakketten samengesteld. Het goede nieuws is wel dat een aantal bedrijven nu bezig is om het allemaal wat milieuvriendelijker te maken."

BRON
door Robin op 07-11-2019 / 21:03
Amstelveen – Een 12-jarige jongen heeft woensdagmiddag in het Stadshart tweedegraads brandwonden opgelopen door vuurwerk.

De jongen had door een loszittende ketting problemen met zijn fiets gekregen in het Stadshart. Terwijl hij met de fiets bezig was, werd er door andere kinderen vuurwerk op hem gegooid.
Het vuurwerk kwam onder zijn jas terecht, waarbij het tegen zijn rug afging. Zijn rug verbrandde daarbij ernstig. De jongen is in het ziekenhuis behandeld aan zijn brandwonden.
Het ging om zogenoemd kindervuurwerk, dat valt onder vuurwerk categorie 1 en gedurende het hele jaar afgestoken mag worden en bij verschillende winkels in Amstelveen te koop is.

BRON
door Robin op 30-10-2019 / 22:21
Apeldoorn lijkt de eerste gemeente te worden die vuurwerk verbiedt tijdens oud en nieuw, en andere gemeenten zouden zomaar kunnen volgen. Daarom willen verkopers een tegengeluid laten horen. "Mensen praten over harde knallen en dikke vuurpijlen. Die verkopen we helemaal niet."


Letselschade, overlast voor mensen en dieren en hulpverleners die belaagd worden met vuurwerk: voor het CDA in Apeldoorn is het duidelijk dat vuurwerk voor consumenten niet langer kan. In de gemeenteraad hebben ze een meerderheid gevonden, waardoor tijdens de jaarwisseling 2020-2021 Apeldoorn de eerste gemeente is waar burgers geen vuurwerk mogen afsteken.  
[/url]
Voor vuurwerkverkopers is dit reden genoeg om in actie te komen. Evelien Arler is naar eigen zeggen 'tussen de rotjes geboren' in de winkel van haar ouders, en handelt zelf ook al jaren in vuurwerk tijdens oud en nieuw. Zij ziet onwetendheid over vuurwerk als het grote probleem, niet de vuurwerkbranche.  
Eigenlijk wilde ze vandaag een stil protest met sterretjes organiseren, maar dat is afgelast omdat ze berichten kregen dat er te veel mensen op af zouden komen. Mogelijk met vuurwerk. Wel komt ze met een grote groep branchegenoten samen om te bespreken hoe ze zich beter kunnen profileren.  

11.000 incidenten
"Ik weet alles van vuurwerk", zegt ze. "Ik vraag me weleens af hoe het mogelijk is dat er zo veel onwaarheden over worden verteld." Het sentiment rondom consumentenvuurwerk is de laatste jaren negatief. Uit 
onderzoek van !&O Research blijkt dat 55 procent van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is, als de gemeente als alternatief een vuurwerkshow organiseert.

Ook zijn er al jaren veel berichten over de gevaren van vuurwerk. Zo schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid [url=https://www.onderzoeksraad.nl/nl/page/6989/veiliger-jaarwisseling-riskant-vuurwerk-verbieden]in een rapport uit 2017: "Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo'n 11.000 incidenten geregistreerd."

Verbeterplan
Arler ontkent die problemen niet, maar vindt niet dat het de vuurwerkbranche aan te wrijven is. Problemen komen eerder door verkeerd gebruik en verboden vuurwerk in de handen van consumenten. "We laten nu door een stelletje mensen met fout vuurwerk – niet eens ons vuurwerk – de hele traditie omvertrekken."


Arler zou het liefst een 'verbeterplan' zien, waarbij de overheid zorgt voor betere voorlichting en aanpak van illegale handel. Ook zou het legale vuurwerk volgens haar beter gecontroleerd kunnen worden, waardoor 'de missers' eruit gehaald worden.

Harde knallen 
Je kunt pas goed de discussie voeren als dat allemaal op orde is, zegt Arler. "Dan heb je iets om mee aan te komen, want nu geef je een hele branche de schuld voor iets waar die niets aan kan doen."


Ze vreest voor het voortbestaan van 'een mooie traditie'. Want als er eenmaal een verbod is, draai je dat niet meer terug. "Wat ga je doen als het muisstil is op oudejaarsavond? Dan kun je net zo goed om 22.00 uur naar bed. Weer een feest weg."


Geen vuurwerk nodig
Toch denkt het CDA in Apeldoorn niet dat vuurwerk nodig is voor een mooi oud en nieuw. "Ik snap dat er een groep in beeld komt die zich iets ontnomen voelt", zegt raadslid Hessel Dooper. "Maar er zijn ook mensen die zeggen: ik heb auto die 240 kilometer per uur kan, waarom mag ik daarmee niet op de weg rijden, dat is toch leuk? In die sfeer zien we het."


Volgens hem weegt het plezier van een bepaalde groep niet op tegen de veiligheid en comfort van een andere groep. Dooper verwacht dat veel gemeentes het voorbeeld van Apeldoorn zullen volgen. En ook de burger zal er snel genoeg aan gewend zijn, zegt hij. "Bij de verplichting van de valhelm op de brommer ging ook iedereen protesteren. Zo zie je dat de maatschappij zich kan ontwikkelen."
BRON
door Robin op 28-10-2019 / 19:48
ENSCHEDE - ‘Klokkenluider’ Paul van Buitenen doet maandagmiddag aangifte tegen de Nederlandse staat en de gemeente Enschede wegens ‘ondermijning van de rechtstaat’ bij de afhandeling van de vuurwerkramp. In zijn ogen is de overheid niet alleen schuldig aan de ramp zelf, maar daarna ook aan het verdoezelen van het eigen falen, waardoor de verkeerden zijn gestraft.


Buitenen doet de aangifte samen met de toenmalige directeur van het ontplofte vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks Rudi Bakker, oud-rechercheur Jan Paalman en Mathilde van der Molen. Haar man kwam als brandweerman om het leven bij de ramp, die in totaal aan 23 mensen - waaronder vier brandweermannen - het leven kostte.

Verwijten
Van Buitenen verwijt de overheid en een groot aantal overheidsfunctionarissen onder andere dood door schuld, het plegen van meineed, valsheid in geschrifte, misleiding van de rechtbank en tal van andere ambtsmisdrijven. „Het is zo veelomvattend, dat ik het maar typeer als ondermijning van de rechtstaat”, aldus Van Buitenen.

In totaal noemt hij in de aangifte rond de honderd personen, die volgens hem een kwalijke rol hebben gespeeld voor, tijdens en na de ramp. Met name toenmalig minister Donner. Maar ook de burgemeester van Enschede, de brandweertop, politiemensen en medewerkers van de rijksrecherche, het Openbaar Ministerie en het College van Procureurs Generaal. Het gaat onder meer over foute blusinstructies, ondeugdelijke opslagregels en onjuiste classificatie van ontplofbare stoffen.

Onderzoek
Van Buitenen is een erkende klokkenluider over fraude binnen de Europese Commissie. Door zijn toedoen als Europees ambtenaar trad in 1999 de voltallige Europese Commissie af. De man uit Breda heeft nu de afgelopen vijf jaar onderzoek naar de ramp gedaan, nadat hij onder andere was benaderd door oud-rechercheur Paalman uit Rijssen. Die was betrokken bij het onderzoek naar de ramp, maar werd ontslagen wegens aanhoudende kritiek op de handelwijze van het zogenaamde Tolteam van de politie.

‘Deze aangifte is een breekijzer’
Onderzoeker Van Buitenen heeft zijn bevindingen over de vuurwerkramp vastgelegd in een – nog niet openbaar gemaakte – review van de ramp, waar deze krant over beschikt. Zijn conclusie komt erop neer dat van hoger hand van alles is gedaan om de schuld te leggen bij S.E. Fireworks, of een brandstichter, zodat de overheid buiten schot kon blijven. Eerder erkende Van Buitenen dat er geen concrete documenten bestaan, die dit ondersteunen. „Het zit meer in de opeenstapeling van onderzoekskeuzes en verdraaiingen van feiten. Ik geloof oprecht dat mijn bewering klopt.”
Sinds juni vorig jaar is hij bezig om met zijn review nieuw onderzoek – of een parlementaire enquête - af te dwingen naar de ramp. Hij heeft overal bot gevangen. De Onderzoeksraad voor Veiligheid wees een beoordeling van zijn review af. Het openbaar ministerie ziet geen reden om zijn rapport in behandeling te nemen. De afgelopen jaren zijn er meerder onderzoeken gedaan naar de ramp en eventueel gemaakte fouten. Telkens kwam justitie tot de conclusie dat het officiële onderzoek naar de ramp klopt.

‘Ik voel me gedwongen’
„Daarom doe ik nu aangifte. Ik voel me gedwongen. Als iedereen tegen me zegt: ga lekker op het dak zitten met je review, dan kan ik niet anders. De aangifte is geen laatste strohalm, het is een breekijzer. Hier moet gewoon serieus naar gekeken worden.” Van Buitenen heeft daarom ook Bakker, Paalman en Van der Molen bij zijn aangifte betrokken. „Als deze aangifte ook terzijde gelegd wordt, vragen we het Gerechtshof om het Openbaar Ministerie te dwingen om onderzoek te doen en te vervolgen. Ik kan dat zelf niet, omdat ik formeel geen belanghebbende ben. Zij wel.”
Na de ramp zijn alleen de directeuren van S.E. Fireworks veroordeeld tot een jaar cel wegens dood door schuld. De overheid die volgens het officiële onderzoek naar de ramp ook grote fouten heeft gemaakt – met name in de regelgeving, controle op vuurwerk en het verlenen van vergunningen - ging vrijuit. Het zogenaamde Pikmeer-arrest verhinderde vervolging. Ook een sjoemelende defensie-medewerker(s), belast met controle op vuurwerkopslagen zijn daarvoor niet vervolgd.

Ernstig
Het Pikmeer-arrest bepaalt dat de overheid niet vervolgd kan worden voor fouten in taken, die alleen zij – dus exclusief – uitvoert. Van Buitenen vindt dat in dit geval niet van toepassing: „Wat ik ben tegengekomen vind ik dermate ernstig dat de overheid zich niet meer achter dat Pikmeer-arrest kan verschuilen. Dat arrest is er met de haren bijgesleept om de overheid buiten schot te houden.” In de ogen van Van Buitenen is de regelgeving rond vuurwerk en de blusvoorschriften nog altijd gevaarlijk. „Daar is niets aan gedaan, omdat het anders wel duidelijk wordt dat er in het verleden grote fouten zijn gemaakt.”

Strafproces
Op basis van zijn review heeft de vroegere S.E. Fireworks directeur inmiddels recent de Veiligheidsregio Twente – als bevoegd gezag van de brandweer – aansprakelijk gesteld voor zijn schade. Eerder deed hij dat ook richting de gemeente Enschede. Bakker gaat ook op basis van het rapport een herziening vragen van zijn strafproces. Twee eerdere verzoeken zijn afgewezen. Ook daarin wees hij op de onjuiste regelgeving van de overheid en de foute blusinstructies van de brandweer. Het Hof wees die verzoeken af, omdat er geen nieuwe zwaarwegende feiten waren opgedoken.
BRON
door Robin op 28-10-2019 / 19:44
Het regent klachten vanuit de Utrechtse wijken over vuurwerkoverlast. Ondanks dat het nog ruim twee maanden duurt voordat vuurwerk mag worden afgestoken, zijn nu al honderden klachten binnen bij de gemeente Utrecht. Handhavers en de politie zijn alert, maar kunnen lang niet overal optreden.Bijna driehonderd meldingen over vuurwerkoverlast zijn tot eind vorige week al binnengekomen bij de gemeente Utrecht. Dat zijn ruim tweeënhalf keer zoveel meldingen in alleen augustus, september en oktober als vorig jaar in dezelfde periode.
Volgens een gemeentewoordvoerder wil dat niet zeggen dat de overlast net zo sterk is toegenomen als het aantal meldingen; de meldingsbereidheid onder inwoners zou ook zijn gegroeid. Maar dat de overlast al voor het ingaan van de wintertijd groot is, lijdt geen twijfel: verspreid over heel Utrecht regent het klachten over vroege knallen.

Geuzenwijk
Wie door de Utrechtse wijken loopt, kan zich niet aan de indruk onttrekken dat de jaarwisseling dit jaar wel heel vroeg lijkt te vallen. Niet alleen de frequentie, ook de hevigheid van de knallen valt op. In de Geuzenwijk bijvoorbeeld, vonden bewoners eind vorige week een enorme vuurwerkbom die nog niet af was gegaan.

Als een kind dit had aangesto­ken, dan had je kunnen gaan zoeken naar ledematen

Buurtbewoner over gevonden vuurwerkbom
,,Ik was echt aangeslagen”, zegt de buurtbewoner die de vuurwerkbom vond in een speeltuin, achtergelaten en nog niet ontploft. ,,Dit is echt niet normaal”, zegt hij over de omvang. Inmiddels is de ‘bom’ in handen van de politie. ,,Als een kind dit had aangestoken, dan had je kunnen gaan zoeken naar ledematen.”

Angst
Niemand in de wijk wil met naam en toenaam zijn beklag doen. ,,Hou het maar op buurtbewoners”, klinkt het uit angst om zelf een keer het doelwit te worden. Bewoners hebben het over harde klappen, niet alleen aan het begin van de avond als het net donker is, maar vooral ook tegen middernacht en zelfs middenin de nacht. ,,Je zit soms rechtop in bed, kinderen schrikken wakker.”
Opvallend is dat veel van de knallen middenin de nacht klinken. Jongens op scooters rijden rond en ook auto’s trekken door de wijk. Een levendige handel in het vuurwerk wordt vermoed in de buurt, die volgens bewoners toch al gebukt gaat onder problemen. Naast drugshandel ging bijvoorbeeld afgelopen vrijdag nog een dixi in vlammen op. Terwijl een week eerder nog een groep jongeren onder de brug van de Marnixlaan bedreigd werd met pistool en mes. 

Die onrust bij de gedachte wanneer de volgende knal volgt leeft bij iedereen

Buurtbewoner
,,Hoe veilig is deze speel- en woonomgeving hier eigenlijk”, vraagt de buurt zich hardop af. ,,De schrik zit er iedere keer weer in bij een nieuwe knal. Iedere keer een nieuwe adrenalinestoot, of een gemorste kop thee. Die onrust bij de gedachte wanneer de volgende knal volgt leeft bij iedereen.”

Politie
,,We weten dat het gebeurt en het heeft zeker onze aandacht”, zegt een politiewoordvoerder over de vuurwerkoverlast in onder meer de Geuzenwijk. ,,Het is verboden om buiten de periode dat het mag (oudjaarsavond en nieuwjaarsnacht, red.) vuurwerk af te steken. Krijgen we hierover een melding, dan gaan we daar op af. Maar dit laat onverlet dat we altijd keuzes moeten maken in waar we naartoe rijden. Als we tegelijkertijd een melding krijgen van een ander incident met groter gevaar, dan rijden we daarheen.”

56.525 kilo
Agenten die op illegaal vuurwerk stuiten, kunnen sinds dit jaar met een speciaal nummer bellen. Binnen een uur staat een gespecialiseerd bedrijf op de stoep om het vuurwerk te verwijderen. Voorheen moesten agenten vaak uren wachten als zij gebruikers of handelaren betrapten met soms grote hoeveelheden illegaal vuurwerk. 
Inmiddels zijn particuliere bedrijven ingeschakeld die samen een landelijk netwerk van gespecialiseerde vervoerders vormen die binnen een uur op locatie zijn. 
Verwachting is dat daarom dit jaar nog meer illegaal vuurwerk wordt gepakt en handelaren minder vaak vrijuit gaan. Vorig jaar bezocht de politie ruim tweeduizend adressen en werd met 56.525 kilo een recordhoeveelheid illegaal vuurwerk in beslag genomen.
BRON
door X-Treme op 28-10-2019 / 15:42
Bewoners Laak willen veiligheidskleding voor oud en nieuw: ‘Niet onbeschermd oorlogsgebied in’


Geld voor speciale veiligheidskleding waarmee je als bewoner met oud en nieuw de straat op kan. Daarvoor pleit bewonersplatform De Buurt Bestuurt in Laak in een brief aan waarnemend burgemeester Johan Remkes. 

Tom Nathans en Kees Berenbak van De Buurt Bestuurt vinden dat het tijd wordt voor onorthodoxe maatregelen tegen vuurwerk en andere risico's op straat. ,,Wij pleiten voor veiligheidsbudgetten per wijk", schrijven ze aan de nieuwe, tijdelijke, burgemeester van Den Haag. ,,Dat geld zou bijvoorbeeld uitgegeven kunnen worden aan beschermende uitrusting en omgevingspreventie. Geen bewoner gaat onbeschermd en zonder bestuurlijke rugdekking het oorlogsgebied in. Op dat terrein houdt het bewonersinitiatief ‘Vuurwerkvrije buurt’ geen stand.

Volgens de actieve bewoners van Laak zou het beter zijn om de regels om te draaien: een vuurwerkverbod voor de stad en een aantal zones aanwijzen waarin vuurwerk wel mag worden afgestoken. 

Als iemand iets van vergelijk­ba­re zwaarte en sterkte afsteekt in een woonwijk heet dat vuurwerk.

,,Als iemand een bom af laat gaan in een woonwijk is deze een terrorist, maar als iemand iets van vergelijkbare zwaarte en sterkte afsteekt in een woonwijk heet dat vuurwerk en komt iemand ermee weg. Dat is absurd en daar moet een einde aan komen.”

Bron: ad.nl
door Robin op 28-10-2019 / 00:06
ZOETERMEER - Een jongen van 16 uit Zoetermeer is opgepakt, omdat hij zeven kilo illegaal vuurwerk in een kast in zijn slaapkamer had. De politie kreeg een anonieme tip over het zware vuurwerk.


De wijkagenten die de jongen aanhielden laten weten dat de tiener nog vastzit. Het is nog niet duidelijk wat voor straf hij krijgt. 

Het onderzoek loopt nog.BRON
door Robin op 25-10-2019 / 20:38
AMSTERDAM - In Amsterdam-West hebben drie jongeren vrijdag vanuit een speeltuin zwaar vuurwerk afgestoken in de richting van dieren in kinderboerderij Zimmerhoeve.


De politie vroeg omwonenden in een Burgernetmelding om uit te kijken naar de „drie personen jonger dan 20 jaar met een Noord-Afrikaans uiterlijk” en ging zelf ook een kijkje nemen. Maar de jongeren waren er al vandoor gegaan.
Hoe de dieren eraan toe zijn, is niet bekend.
BRON
door Robin op 24-10-2019 / 18:18
Oosterhout zet de komende periode vooral in op preventie als het gaat om vuurwerk. Een verbod gaat burgemeester Mark Buijs vooralsnog te ver.GroenLinks kwam vorig jaar met het voorstel om te kijken naar een vuurwerkverbod op kwetsbare locaties, zoals verpleeghuizen en zorgcentra. Een meerderheid van de raad zag dat niet zitten, omdat het aan politiecapaciteit ontbreekt om dat te handhaven. Raadslid Jan Boers (GroenLinks) vraagt nu opnieuw aandacht voor de vuurwerkproblematiek. Hij wijst op Apeldoorn, de stad gaat volgend jaar voor een algeheel vuurwerkverbod.

Ook Tilburg bekijkt diverse scenario's. Zoals een centrale vuurwerkshow gecombineerd met vuurwerkvrije zones. In Oosterhout geldt alleen de Klappeijstraat als vuurwerkvrije zone.

Vuurwerkvrije zones

,,Er hebben zich geen mensen gemeld voor andere vuurwerkvrije zones", zegt burgemeester Buijs. Daarnaast wijst hij op het feit dat de vuurwerkschade in Oosterhout een dalende lijn kent; de laatste jaarwisseling was met 9250 euro de rustigste in jaren. Preventie is voor de burgemeester nu het belangrijkst. ,,We kiezen voor een campagne met posters, hopen het gedrag van jongeren te beïnvloeden om veilig met vuurwerk om te gaan en de overlast te beperken. Ook sociale media gaan we daar nog meer voor gebruiken. Met Halt wordt een planning gemaakt om voorlichting te geven op basisscholen en het voortgezet onderwijs."

De burgemeester ziet daarnaast mogelijkheden in de WhatsApp-groepen van de buurtpreventieteams. ,,Zij zijn onze oren en ogen." Verder wordt gewerkt aan een WhatsApp-nummer van de politie, dat vlak voor de jaarwisseling wordt vrijgegeven.

Handhaving verbod

,,Dit klinkt beloftevol", reageert Boers. ,,Maar het blijft overeind dat landelijke diensten al heel lang oproepen tot verdergaande verboden. Dat het aantal klachten terugloopt, is niet de enige maatstaf. Wij vragen om ook na 1 januari een vinger aan de pols te houden.” 
Buijs: ,,Ervaringen in den lande zijn erg divers, maar veelal wordt niet besloten tot het instellen van vuurwerkvrije zones omdat het verbod niet of nauwelijks te handhaven is. De capaciteit om dit verbod goed te handhaven ontbreekt gewoonweg. Wij kiezen bewust voor een preventieve aanpak waarin communicatie een grote rol speelt om onze burgers voor te lichten en te wijzen op onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een fijne en veilige jaarwisseling.”
BRON
  • 1(current)
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • ...
  • 7
  • Volgende 
Welkom, vuurwerkliefhebber!
Je moet eerst even registreren voordat je kunt inloggen of berichten kunt plaatsen op dit forum.
Forums doorzoeken
Statistieken
Leden: 844
Nieuwste lid: Vuurwerker
Aantal topics: 8,063
Aantal berichten: 25,439
Gebruikers online
Er zijn momenteel 212 gebruikers online.
 2 leden | 207 gasten
Applebot, Bing, Google, roadrunner, Thecoon