AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2020, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Politie verhoogd strijd tegen illegaal vuurwerk
#1
MEDEMBLIK – Vanaf half oktober is het in Westfriesland al raak met het afsteken van vuurwerk. En ondanks dat de politie én de Boa’s er alles aan doen om de overlast in de hand te houden is het water naar de zee dragen.


Als de politie of de Boa’s op een melding afgaan zijn de daders allang gevlogen en is het ondanks een zoekactie naar de dader(s) vaak niet te doen om deze aan te houden. De groepen jongeren die illegaal vuurwerk afsteken zorgen ook voor meer en meer vernielingen . Zo zijn al diverse brievenbussen het slachtoffer geworden van vuurwerkbommen in Westfriesland. Onlangs werd er nog in Andijk een brievenbus met inhoud volledig aan gruzelementen geblazen door zwaar vuurwerk. 

Politie verhoogd strijd tegen illegaal vuurwerk
De opsporing en inbeslagname van illegaal vuurwerk is arbeidsintensief en legt een zware druk op de beschikbare politiecapaciteit. Dit vuurwerk is levensgevaarlijk voor burgers, hulpdiensten en de politie. De kracht van dit vuurwerk is te vergelijken met de kracht van een aanvalsgranaat. De politie wil het transport van dit vuurwerk daarom tot een minimum beperken.

Oproep aan burgers
Criminelen verdienen grof geld met de handel in levensgevaarlijk illegaal vuurwerk. Politie en Openbaar Ministerie spannen zich om al deze redenen onverminderd in om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden. Burgers die vermoeden dat iemand in hun omgeving illegaal vuurwerk bezit of verhandelt of anderszins informatie hebben over bezit van/handel in illegaal vuurwerk worden opgeroepen de informatie te delen met de politie.

Webshops uit de lucht gehaald
Op verzoek van de politie en het Openbaar Ministerie (OM) zijn vier Poolse webshops uit de lucht gehaald die illegaal vuurwerk verkochten. Via de webshops zijn de afgelopen jaren vele duizenden pakketten met levensgevaarlijk vuurwerk naar Nederland verstuurd. De afgelopen weken zijn honderden pakketten bij de kopers in beslag genomen.
Politie en OM zien de afgelopen jaren een toenemende handel van zwaar, illegaal vuurwerk via internet. De webshops uit Polen bieden het vuurwerk te koop aan, waarna het via postpakketten naar Nederland en andere Europese landen wordt verstuurd. Het gaat om professioneel vuurwerk, dat particulieren niet mogen bezitten of afsteken.
‘Het transport van het vuurwerk brengt grote risico’s met zich mee. Postbestellers en medewerkers van distributiecentra en zogenoemde pakketpunten krijgen de pakketten in handen, zonder dat zij de explosieve inhoud kennen. Als zo’n pakket ontploft, zijn de gevolgen niet te overzien’, zegt Ad Nieuwdorp, landelijk vuurwerkexpert bij de politie. Ook de onbeveiligde opslag van het vuurwerk door de kopers, veelal in woningen, is levensgevaarlijk. Voor zowel henzelf als hun gezinsleden en omwonenden.

Daar wordt aan de deur geklopt
De acties in Nederland en Duitsland richtten zich onder meer op de kopers van het vuurwerk. In Duitsland zijn in totaal zo’n vijftig woningen doorzocht. In Nederland heeft de politie zicht gekregen op ruim 2.000 adressen, waar de afgelopen maanden vuurwerk is besteld. De afgelopen weken zijn al veel van deze adressen bezocht en zijn enkele duizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag genomen.
‘Kopers die nog niet zijn bezocht, kunnen binnenkort politie aan de deur verwachten,” vertelt Broere. “Ook als zij het vuurwerk niet meer in hun bezit hebben, wordt tegen hen proces-verbaal opgemaakt. De politie beschikt over voldoende informatie om aan te tonen dat de bewuste personen vuurwerk hebben besteld, zoals overboekingen naar de bankrekeningen van de webshops.’

Oorworm
Naast het grote internationale vuurwerkonderzoek worden handel en bezit van illegaal vuurwerk ook op andere manieren aangepakt. Zo is ook het internetvuurwerkteam Oorworm dit jaar weer actief. Het team houdt zich vooral bezig met het verstoren van illegale vuurwerkhandel via sociale media, zoals Instagram. In samenwerking met politiemensen uit de eenheid Oost-Nederland en de Hogeschool Windesheim liet team Oorworm dit jaar al 1700 accounts offline halen, omdat er vuurwerk werd aangeboden.
Ook ontvangen zo’n 3.000 mensen een waarschuwingsbrief, omdat zij vorig jaar zijn betrapt met (illegaal) vuurwerk. Met de brief wil de politie voorkomen dat zij dit jaar opnieuw de fout ingaan. 
Ten slotte heeft team Oorworm een beroep gedaan op de maatschappelijke verantwoordelijkheid van financiële dienstverleners in de strijd tegen de handel in illegaal vuurwerk. Het primaire doel is het frustreren van betalingen aan vuurwerkwebshops. Het is aan het eigen oordeel en de mogelijkheden van de financiële dienstverleners welke maatregelen zij tegen de betrokken webshops en hun klanten nemen.BRON
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

#2
In elk artikel komen dezelfde zinnen en citaten voor. Het onderwerp van de artikelen verschilt, maar telkens weer dezelfde teksten. Dit soort artikelen bevatten weinig nieuwswaarde en om toch tot een artikel te komen worden steeds dezelfde teksten gebruikt.
Kortom, totaal geen journalistieke inhoud. Bladvulling.....
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#3
Tja, Pyrokegel dat krijg je als iedere lokale website wat nieuws over vuurwerk wilt brengen. Dan krijg je "in Schubbekutterveen zijn 3 knallen gehoord", aangevuld met wat algemeenheden
Pro-bunkerrat  Laugh
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#4
Je ziet dat steeds vaker dat lokale kranten vulling willen hebben en dan op een soort schoolwerkstuk manier een nieuw verhaal schrijven met oude informatie. Zo lijkt het alsof de politie overal keihard bezig is, maar in werkelijkheid zaten ze (achteraf gezien) meer in polen shops offline te halen dan daadwerkelijk de straten af te struinen Tongue
Begin December in mijn bezit: Op dit moment slechts 3x een vuurwerk aansteker | Mijn vuurwerk collectie 2018 video volgt snel.
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Politie haalt vuurwerkshops offline: 2000 Nederlandse kopers Robin 24 2,874 09-02-2019 / 22:56
Laatste bericht: patrick ouwehand
  Houdt de kritiek op het vuurwerk pas op bij een totaalverbod? Palm Tree 0 426 04-01-2019 / 16:36
Laatste bericht: Palm Tree
  Hulpverleners op diverse plekken bekogeld met zwaar vuurwerk Robin 0 412 31-12-2018 / 01:32
Laatste bericht: Robin
  Politie op bezoek bij Amersfoortse kopers van illegaal vuurwerk Robin 9 832 31-12-2018 / 00:45
Laatste bericht: Noppes
  We trekken dit jaar extra veel geld uit voor vuurwerk Robin 3 596 28-12-2018 / 06:27
Laatste bericht: Robin
  Politie bekeurt zeventig mensen in Zeist vanwege aanschaf illegaal vuurwerk Robin 5 691 22-12-2018 / 20:29
Laatste bericht: brl-scv
  Inspectie: ruim kwart van import-vuurwerk niet veilig Robin 6 671 22-12-2018 / 08:35
Laatste bericht: Noppes
  Politie vindt duizend kilo illegaal vuurwerk in woning Hoogvliet Robin 1 412 21-12-2018 / 21:42
Laatste bericht: Pyrokegel
  Politie neemt kilo's vuurwerk in beslag Robin 6 722 20-12-2018 / 19:58
Laatste bericht: vwkfreak1989
  Waarom Nederlanders massaal Duits vuurwerk kopen Robin 12 1,001 20-12-2018 / 19:54
Laatste bericht: vwkfreak1989

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Politie verhoogd strijd tegen illegaal vuurwerk00