AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2020, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Politiehond Mike ziet oudjaar als dagje uit
#1
Nog anderhalve week en dan barst het grootste feest van het jaar los. Agenten zijn al sinds de zomer bezig met de voorbereidingen voor oud en nieuw, maar alvast één keer oefenen kan geen kwaad. Zeker niet met politiehonden.


Op een terrein van de brandweer in het Drentse Wijster klinken nu al de 'beste wensen'. Voor een brandende auto staat een groepje figuranten die het de politie deze avond knap lastig mogen maken, net zoals dat over negen dagen ook zomaar ergens in één van de omliggende dorpen zomaar zou kunnen gebeuren.
De groep steekt in de zogenoemde 'Stationsstraat' - met bijna klassieke telefooncel van de PTT - zwaar vuurwerk aan. Metershoog bengaals vuurwerk knettert en spuwt vuur. Dan een doffe klap. De rotknal klinkt nog niet zo hard als de door agenten gevreesde Cobra 8 die de kracht heeft van een handgranaat, maar het komt aardig in de buurt. 

Citaat:
Wij leren onze honden van jongs af aan al dat een knal of vuurwerk iets leuks is. Dan zijn ze er niet meer bang voor.
Rein de Jong, Politie Noord-Nederland

Politiehond Mike laat zich er echter niet door afschrikken. Waar menig viervoeter zich tijdens de jaarwisseling trillend schuil houdt onder de bank, rent hond Mike op een raddraaier af die weigert te vertrekken als de agent hem dat opdraagt. Hap. Zijn kaken zitten vast en laten niet meer los. Braaf. Zo moet dat.
De onverschrokkenheid van Mike dwingt respect af, maar voor honden die bij de politie mogen werken, is oud en nieuw vooral 'een leuk dagje uit en spelen met de baas', weet teamchef van de hondengeleiders Rein de Jong van de Politie Noord-Nederland. ,,Wij leren ze van jongs af aan al dat een knal of vuurwerk iets leuks is. Dan zijn ze er niet meer bang voor.''

Gevaarlijkste nacht
Voor menig agent is dat anders. Een scenario zoals hier in Drenthe is elk jaar werkelijkheid in heel wat dorpen en steden in het land. Waar het na het ploppen van de champagnekurken één groot feest zou moeten zijn, is het voor de politie juist een van de gevaarlijkste nachten van het jaar. Afgelopen oud en nieuw waren er meer dan 8000 incidenten. Precies 75 keer richtte het geweld zich tegen hulpverleners; 12 keer werden ze zelfs bekogeld met zwaar vuurwerk. En dat was nog een van de rustigste nachten vergeleken met andere jaren. De regen hielp een handje. 


Ook dit jaar worden weer duizenden incidenten verwacht en zijn er maar liefst 6500 tot 7500 agenten op de been om de orde te handhaven. Gemeenten hebben aangekondigd hard op te treden tegen raddraaiers. Sommige burgemeesters sturen brieven naar mensen die zich vorig jaar hebben misdragen of leggen een gebiedsverbod op.  Speciale teams worden vrijgemaakt om het afsteken van vuurwerk, en vooral de zware illegale soorten, op te sporen. Het leger is in sommige steden zelfs paraat om met drones vanuit de lucht een oogje in het zeil te houden. ,,We leren van elke jaarwisseling'', zegt Ruud Verkuijlen programmamanager geweld tegen politieambtenaren. 

Toch bestaat er een kans dat de politie het drukker krijgt dan andere jaren. Dat komt door de groeiende lappendeken aan vuurwerkvrije zones. Alleen al Den Haag heeft er 23. En dan heeft de gemeente ook nog een project lopen met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Bewoners mogen zelf een straat vuurwerkvrij verklaren en moeten daar zelf op toezien. ,,Het is een uitdaging wat de effecten daarvan zijn voor ons. Een landelijk verbod had de handhaving voor ons makkelijker gemaakt'', zegt Verkuijlen.

[/url]De confrontatie met vuur, rook en knallen moet deze politiehond stressbestendig maken voor het tumult rond oud en nieuw. © Corné Sparidaens
Veel agenten hadden daar ook hun hoop op gevestigd toen de Onderzoeksraad voor Veiligheid in december vorig jaar een landelijk verbod adviseerde. Maar een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen was ook al zeer wenselijk geweest. Het kabinet ging die maatregel echter te ver en besloot eerder dit jaar anders.


En daar moeten agenten zoals Rein de Jong het komende jaarwisseling mee doen. Natuurlijk maakt hij zich weleens zorgen over zijn veiligheid. Hij zit nu 38 jaar bij de politie, maar de knallen van zwaar vuurwerk zijn nog nooit zo idioot hard geweest. Toch zou hij dit feestje niet willen missen. Want het is doorgaans ook een heel gezellige nacht. ,,Veel mensen zijn vrolijk en er zijn veel collega's op de been die je een goed jaar kunt wensen.‘’
[url=https://www.ad.nl/binnenland/politiehond-mike-ziet-oudjaar-als-dagje-uit~a9e34661/]BRON
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

#2
(21-12-2018 / 21:37)Robin schreef:
Citaat:
Wij leren onze honden van jongs af aan al dat een knal of vuurwerk iets leuks is. Dan zijn ze er niet meer bang voor.
Rein de Jong, Politie Noord-Nederland


Waren er maar meer mensen zoals hond Mike Biggrin
Pro-bunkerrat  Laugh
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#3
Waren er ook maar honden eigenaren zoals Rein de Jong.
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Gemeente mag vuurwerk oudjaar 2019 verbieden 2 uur geleden in BINNENLAND Robin 2 411 17-11-2018 / 00:51
Laatste bericht: Noppes

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

Politiehond Mike ziet oudjaar als dagje uit00