AFTELLEN NAAR 31 DECEMBER 2020, 18:00u!

Waardering:
  • 0 stemmen - gemiddelde waardering is 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot
#1
Belangenvereniging voor de vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot, een type vuurwerk dat onder de jeugd heel populair is. 

Vanuit een huls wordt een lichtkogel de lucht in geschoten, waarna een flinke knal klinkt. De jaarlijks 10 miljoen in Nederland verkochte single shots zijn uitermate gevaarlijk volgens BPN en bovendien oorzaak van de grootste geluidsoverlast tijdens de jaarwisseling. 

‘Dit vuurwerk nodigt uit om op andere mensen te schieten’, zegt voorzitter Leo Groeneveld van de vuurwerkbranchebelangenvereniging BPN over de single shots.
‘Het is bovendien erg onvoorspelbaar. Een rotje blijft op de grond liggen, maar bij single shots komen lichtkogeltjes vrij die op 15 meter afstand tot ontploffing worden gebracht. Die kunnen alle kanten op schieten, met letsel tot gevolg. Ook is de knal bij een single shot veel feller dan bij ander vuurwerk.’ 

Afgelopen weekend nog werd een 14-jarige jongen uit Mijnsheerenland met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis afgevoerd nadat een single shot van het type Thunderking in zijn hand ontplofte.

Single shots, die sinds de jaren negentig in omloop zijn, moeten vanaf de grond worden afgestoken. Met het ontsteken van de lont wordt een lichtkogeltje de lucht in geschoten, dat ontploft met een harde knal en met een minimaal boeket aan sierregen. Het valt officieel onder siervuurwerk, maar wordt door veel handelaren als knalvuurwerk verkocht. De prijs voor single shots – die er in allerlei vormen en maten zijn – is opvallend laag. Vier Thunderkings kosten 1,99 euro, een pakket Cool Bastards heb je voor 19,95 euro in huis. Vuurpijlen kosten al snel het tienvoudige.

Straatgevechten
Volgens Groeneveld gaan er jaarlijks 10 miljoen single shots over de toonbank. De populariteit komt overeen met die van een rotje. ‘Omdat het zo massaal op de markt wordt gebracht, heeft het voor de jeugd geen enkele waarde. Dit lokt ongewenst gedrag uit: jongeren houden er hele gevechten mee op straat of ze stoppen zo’n single shot omgekeerd in de grond en kijken wat er gebeurt.’

De overheid zou single shots bij wet moeten verbieden, vindt Groenveld. Ditzelfde gebeurde in 2015 met babypijlen en Romeinse kaarsen, die relatief veel oogletsel veroorzaakten. Ook single shots zijn risicovol, blijkt uit de jaarlijkse vuurwerkrapportage van VeiligheidNL. Vorig jaar belandden 21 mensen (6 procent van het totaal aantal gewonden) op de spoedeisende hulp of bij de huisartsenposten als gevolg van letsel door een single shot. De cijfers geven mogelijk een vertekend beeld, denkt Leo Groeneveld van BPN, omdat mensen een single shot vaak verwarren met een vuurpijl.

‘Ik denk dat het werkelijke aantal ongevallen door single shots veel hoger ligt.’

Volgens VeiligheidNL raakten door het afsteken van vuurpijlen vorig jaar 52 mensen gewond (16 procent van het totaal). Daarmee is de vuurpijl op dit moment het gevaarlijkste vuurwerk dat in omloop is. Reden voor de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om de overheid in een vorig jaar uitgebracht rapport het dringende advies te geven vuurpijlen (samen met knalvuurwerk) te verbieden. 

Vuurwerkbril
Den Haag wil hier voorlopig niet aan, maar werkt wel stapsgewijs toe naar een veiligere jaarwisseling. Zo is het dit jaar voor het eerst verplicht om tijdens het afsteken van vuurpijlen een lanceerstandaard te gebruiken. Vanaf volgend jaar is de vuurwerkbril verplicht. Ook wordt nadrukkelijker ingezet op voorlichting, in de hoop daarmee het gedrag van vuurwerkgebruikers te veranderen.

Of single shots verboden zullen worden, is nog maar de vraag, al merkt Groeneveld wel dat de interesse hiervoor is gewekt door het vernietigende OVV-rapport. 

‘Beleidsmedewerkers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben twee weken geleden aan de branche toegezegd dat de staatssecretaris heel serieus naar een verbod op single shots zal kijken.’ 

Bron: Volkskrant
Cool  Fallas 2020 is geboekt!!  Cool
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord

#2
opzich.... misschien word dan het aantal opgeblazen prullenbakken, dakgoten etc wel minder... jammer dat de jeugd er niet mee om kan gaan. want het is een leuk stukje vuurwerk.
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#3
50 cent per thunderking gaat net als de baby pijltjes down under prijzen oorlog begint en wij zijn ons vuurwerk kwijt.
naar mijn idee is BPN meer inzetten op meer rendabele artikelen dan het kleine spul.
we zijn al zoveel leuk klein spul kwijt .
Kan je een prullenbak opblazen met een thunderking ik zou het niet weten ik doe dat soort dingen niet.
is het trouwens ook niet iets opvoedkundig hoe moet je omgaan met vuurwek.
zolang ik er bij mijn kinderen de controle over kan houden doe ik dat .
ooit komt er een leeftijd dat ik het niet zie maar dan weten ze wel wat de consequenties zijn als ik ze betrap of klachten krijg.   Mad  geen vuurwerk of alleen onder toezicht als ik er bij ben. Cool
en dat kan een straf zijn.

tis ook de enigste periode dat de meeste kinderen in de wijk niet achter hun pc zitten maar lekker buiten zijn een beetje stoken met cat 1 geweldig toch.
de jeugd heeft al veel minder dan wij. (sinds de opmars van cat1 wordt het al beter).
laten we lekker normaal doen ook bij BPN en niet de consument de dupen laten zijn door de fouten die zij maken.
als Belangen vereniging Pyrotechniek Nederland. als de branche vereniging in het verleden naar alles keek ook naar de consument zijn ze nu alleen maar meer naar de algemene eigen belangen aan het kijken .
zou hier ook het winst belang voor gaan aan wat de consument wil, we gaan het zien.

dit is mijn mening en niet de mening van een ander.
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#4
Toch denk ik dat het wel mee valt met het opblazen van dingen met een thunderking. Omdat de kogel te weinig tijd krijgt om te ontbranden, weigert hij vaak. Zo ontploft er helemaal niets.

Als iedereen dit vuurwerk nu eens afsteekt zoals het hoort, valt het allemaal wel mee. Hamer toch eens meer op het illegale...
Voor al je vuurwerkinfo!

https://www.avpvuurwerk.nl 
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#5
Er worden echt gekke stunts met die dingen uitgehaald. Op zijn kop zetten, onder de voet wegschieten, uit de hand schieten, neerleggen op de grond of gewoon meerdere van die dingen weggooien op de grond en dan wegrennen. Die dingen vliegen alle kanten op, levensgevaarlijk.
Ik weet niet of er veel ongelukken mee gebeuren, maar ik heb afgelopen Oud en Nieuw het een paar keer maar net goed zien gaan.
Voor de rest is het leuk stook materiaal, zou jammer zijn als ze verdwijnen.
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#6
Ik snap de commotie wel. De kleine single shots die verdwijnen zou ik geen moeite mee hebben. Als de 50mm´ers maar blijven!!!!!!!
Let's get the party started!  Thumbsup
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
#7
Inderdaad, daarvan hadden we vorig jaar toch een aantal leuke nieuwe erbij zitten. 
Zoals die van Zena en EVO. 
De tussenmaat van 1" zitten ook leuke tussen!
[-]
  •
Voeg bedankje toe Antwoord
  


Lijst met mogelijk verwante topics
Topic Auteur Reacties Weergaven Laatste bericht
  Inspectie keurt drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goed Arjan 20 1,033 02-01-2019 / 10:43
Laatste bericht: Pyrokegel
  We trekken dit jaar extra veel geld uit voor vuurwerk Robin 3 440 28-12-2018 / 06:27
Laatste bericht: Robin
  Al bijna 15.000 meldingen op meldpunt voor behoud vuurwerktraditie Robin 5 444 25-12-2018 / 04:38
Laatste bericht: Pyrokegel
  Veenendaal sluit depodogs af uit vrees voor vuurwerkvandalisme Robin 1 284 21-12-2018 / 22:37
Laatste bericht: Pyrokegel
  Vuurwerkactie voor voorkomen slachtoffers in Nijkerk Robin 0 245 21-12-2018 / 21:28
Laatste bericht: Robin
  Tv-makers krijgen geldboete voor invoer en opslag van zwaar illegaal vuurwerk patrick ouwehand 1 248 19-12-2018 / 02:09
Laatste bericht: Pyrokegel
  Explosieve Opruimingsdienst opgeroepen voor kilo's illegaal vuurwerk Robin 2 279 15-12-2018 / 11:35
Laatste bericht: patrick ouwehand
  ChristenUnie/SGP en GroenLinks in Gorinchem openen meldpunt voor overlast door vuurwe Robin 0 200 15-12-2018 / 10:16
Laatste bericht: Robin
  Tientallen gemeenten voor verbod op vuurpijlen en knalvuurwerk Robin 0 213 13-12-2018 / 22:37
Laatste bericht: Robin
  Extra aandacht voor locaties waar veel vuurwerk wordt afgestoken Robin 4 276 08-12-2018 / 01:37
Laatste bericht: Pyrokegel

Ga naar locatie:


Gebruikers die dit topic lezen:
1 gast(en)

vuurwerkbranche BPN pleit voor een verbod op de single shot00